Западът наложи незапомнени по мащабите си финансови санкции. Москва обаче

...
Западът наложи незапомнени по мащабите си финансови санкции. Москва обаче
Коментари Харесай

Хампарцумян: Държавите не фалират, а населението, решението за търговия с рубли е още едно затруднение за Русия

Западът наложи незапомнени по мащабите си финансови наказания. Москва обаче предприе контрамерки, като задължи всички търговски интервенции да се правят с рубли. Какво ще бъде отражението на сходно решение?

" Решението да се търгува единствено с рубли е още едно усложнение за търговия с Русия. Рублите в един миг ще бъдат обезценени. Богатите руснаци ще могат да вървят по курорти, само че репутацията им ще бъде съществено потърпевша. Те ще бъдат стигматизирани, това не е безусловно заслужено отношение ", това сподели пред Нова Нюз банкерът Левон Хампарцумян.

" Държавите не банкрутират, банкрутира популацията, само че няма да има напредък, страната ще е по-затворена в себе си. Възстановяването на доверието в бизнеса се случва мъчно и е дълго ", добави той.

" Българските компании, които зависят единствено от Русия, ще имат огромни усложнения, може и да престанат да работят с тях ", предвижда финансистът.

" Всичко води до съществени стопански усложнения за Русия, мъчно ще се прави бизнес, искащите ще намалеят. Тези, които не харесват Путин в Русия, към момента ще могат да изоставен и ще го създадат, а това е и метод режимът да се освободи от тях ", счита Левон Хампарцумян.

" Блокирането на запасите на Централната банка на Русия ще провокира ликвидни усложнения, те имат тези пари, само че не могат да оперират с тях, това е по-тежко от прекъсването на SWIFT ", съобщи специалистът.

За обстановката в България Хампхарцумян съобщи, че ще има висока инфлация, високи цени на горивата, само че вярата му е това да не е за прекомерно дълго.

" Трябва да се пренареди стопанската система и системите за произвеждане и доставка, с цел да са по-устойчиви компаниите и бизнеса на непредвидени промени ", счита банкерът.

Финансистът се надява инфлацията да не мине 15%, а да бъде приблизително сред 5 и 6 % за по дълго време.

" Ще би трябвало да харчим повече за защита. Буфери в бюджета има, няма заплаха за валутния ръб. По време на война бюджетната непоклатимост е желателна, само че не наложителна, ще би трябвало да се оправяме с проблемите. Годината към този момент е тежка, тъй като има доста неопределености. Ние би трябвало да сме по-категорични в позициите си, не трябва да се докарваме още веднъж да сме срещу всички ", заключи Левон Хампарцумян.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР