Западът иска да увеличи производството на боеприпаси за Украйна. Целта

...
Западът иска да увеличи производството на боеприпаси за Украйна. Целта
Коментари Харесай

„Те се готвят за смяна на режима. Какво реши ЕС да направи за Украйна?

Западът желае да усили производството на муниции за Украйна. Целта е милион снаряда и ракети тази година. Производителите обаче се съмняват в триумфа.

Para bellum

„ Говорим за прекачване на стопанската система към боен режим. Ще отделим 500 милиона евро от бюджета на Европейски Съюз и това ще бъде допълнено от финансиране от обособени страни ”, – сподели еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Както означи служителят, 11 страни са подготвени за произвеждане на снаряди с диаметър 155 мм, още две - 152 мм. Те също по този начин са в положение да създават 120/122 мм муниции, ракети от разнообразни типове.

Сега това би трябвало да се съгласува с Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз. В Брюксел твърдят, че компликации няма да има.

На 5 май Съветът на Европейски Съюз утвърди отпущането на още един милиард евро посредством Европейския фонд за мир. Парите ще бъдат употребявани за възобновяване на разноските на тези страни, които са подготвени да дават на Киев муниции от личните си арсенали. Това е вторият сходен транш.

Общо Европейски Съюз е похарчил повече от 5,6 милиарда евро за ВСУ. Тук считаме без разноските на обособените страни.

Много или малко е един милион?

И двете страни в спора са изправени пред дефицит на снаряди, само че този проблем е по-остър за ВСУ „ Всеки ден Русия употребява толкоз снаряди, колкото Европа може да създаде за месец “, призна през март неизвестен европейски посланик пред “Файненшъл Таймс ”.

Според западни медии предишното лято съветските войски са изразходвали до 50 000 боеприпаса дневно, украинските - 6-700. Един милион на година е по-малко от три хиляди дневно. Киев се нуждае от доста повече.

Според министъра на защитата Алексей Резников, даже до момента в който се отбраняват, ВСУ са изразходвали към 110 000 снаряда с диаметър 155 мм всеки месец. " Ако не бяхме толкоз лимитирани, щяхме да използваме 594 000 ", изясни той. " Според нашите оценки минимум 60% от това, 356 400, са нужни за сполучливо осъществяване на бойни задачи ”, добавя той.

И тук се приказва единствено един тип амуниции. А има потребност от разнообразни.

Разбира се, Европейският съюз не е единственият източник. Има ги и Съединени американски щати. Те имат доста повече благоприятни условия. Пентагонът към този момент съобщи от февруари 2022 година насам:

Повече от два милиона 155-мм снаряда и към седем хиляди прецизни муниции от този диаметър

Повече от 50 хиляди 152-мм снаряди;

Около 40 хиляди артилерийски муниции с диаметър 130 мм.

40 хиляди снаряда с диаметър 122 мм.

60 хиляди боеприпаса за РСЗО „ Град ”;

450 хиляди снаряда с диаметър 105 мм.

Повечето от тях са от остарели ресурси. Американците създават към 14 000 изстрела за 155 мм оръдия на месец. До края на годината те възнамеряват да усилят тази цифра до 24 000. И след пет години - до 85 хиляди.

В Европейски Съюз, съгласно Франц-Щефан Гади, чиновник на Международния институт за стратегически проучвания в Лондон, предходната година са създадени общо към 300 000 снаряда с диаметър 155 мм. Като цяло, съгласно “Ню Йорк Таймс ”, Европа е подготвена да създава към 650 000 снаряда годишно, в това число танкови.

Кадрите вземат решение всичко

Европейският военно-промишлен комплекс явно има да работи. Самите производители обаче не са доста удовлетворени.

Има дефицит на фрагменти във компаниите. Няма задоволително инженери и служащи, твърди “Юроактив ”. Ако този проблем не бъде решен, поставените цели няма да бъдат реализирани.

В същото време предприятията към момента нямат дълготрайни проекти за поръчки и вложения, което значи, че не могат да предложат на чиновниците си дълготрайни контракти.

Проблеми основава и фрагментацията на европейския военно-промишлен комплекс. Продукцията се разпределя главно сред Германия, Франция, Италия и Испания. В страните от някогашния социалистически лагер е останало нещо от руско време. Но компликациите са повсеместни.

Чешката “Експлозия ”, която създава барут, изпитва дефицит на първични материали. Същото важи и в Пиренеите: ръководителят на Завода за боеприпаси в Гранада, Антонио Каро, се оплака, че цената на главните първични материали се е удвоила, а в някои случаи даже утроила.

Като цяло задачата за един милион боеприпаса годишно, от една страна, е мъчно постижима за Европейския съюз. От друга страна и това не е задоволително за Киев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР