Заобиколени от десетки колеги ежедневно, претрупани с информация, често хората

...
Заобиколени от десетки колеги ежедневно, претрупани с информация, често хората
Коментари Харесай

Ако някой бърка името ви...

Заобиколени от десетки сътрудници всекидневно, претрупани с информация, постоянно хората бъркат имената на другите. От това може да се яви проблем. Понякога е обидно - всеки знае от опит. 

Как да подходим, в случай че някой бърка името ни в диалог, без да утежним ситуацията и да го накараме да се почувства зле? На този въпрос предлага отговор авторката Ейн Кейн в Business Insider. Тя споделя, че постоянно е имала проблем с произнасянето на фамилното й име в Съединени американски щати - името има ирландски генезис. Освен това медийната мрежа PBS неотдавна съобщила, че във все по-мултикултурния свят, в който живеем, неверното изговаряне на имена на деца в учебната класна стая може отрицателно да повлие на отношението към тях на другите и на представянето им.

Според специалиста по етикет Дайан Готсман верният метод в професионална среда е да проведем лек диалог в отговор на грешката. Важно е учтиво да изясните нещата през цялото време, тъй че да нямате в бъдеще все по-неадекватни диалози, поучава тя. Просто бъдете почтени и информирайте индивида насреща за вярната версия на вашето име още първия път, когато го чуете да го споделя неверно, продължава Готсман. 

Например, посредством следния диалог: 

Събеседник 1: Радвам се да ви видя, Йолита.

Събеседник 2: И аз. Всъщност името ми е Юлита, с " Ю ". Хората го бъркат доста постоянно. И аз се веселя да ви видя, Даниел. 

Събеседник 1: О, оправдавам се за грешката!

Събеседник 2: Няма проблеми. Предположих, че ще е добре да ви кажа... 

Друга потребна техника, в случай че Събеседник 2 още веднъж стартира да споделя неверно името и е не запомнил корекцията, е да се опише история в негово наличие, в която Събеседник 1 произнася личното си име. Например с: " И един другар ми сподели: Юлита, не мога да допускам, че си подхванала това и... ". 

Друг изпитан способ е кореспонденцията с имейли, при която имената се обясняват. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР