Заобикалянето на забраната за внос на руски петрол в ЕвропаДнес

...
Заобикалянето на забраната за внос на руски петрол в ЕвропаДнес
Коментари Харесай

В контекста на санкционната война, Индия разширява търговските и икономически връзки с Русия

Заобикалянето на възбраната за импорт на съветски нефт в Европа

Днес съветската статистика е престанала да разгласява оперативни данни за външната търговия и интернационалните вложения (включително тяхната географска структура), само че косвените доказателства демонстрират, че комерсиалните и стопански връзки на Русия се преориентират от Запад на Изток. И под източната посока имаме поради на първо място Китай.

Пекин съобщи, че не поддържа глобите против Русия. Външнотърговският оборот сред Китай и Русия през първите две тримесечия на тази година, както следва от китайската статистика, се е нараснал в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Ръстът обаче е на първо място в съветския експорт за Китай. И то за сметка на петрола, само поради повишаването му. Но съветският импорт от Китай е намалял доста.

Никой не спори, че би трябвало да търсим разнообразни способи за поддържане и разширение на нашите търговско-икономически връзки с Китай, само че не си коства да разчитаме единствено на това. От моя позиция, през днешния ден капацитетът на подобен наш сътрудник като Индия, която е третата по величина стопанска система в света, очевидно е незадоволително употребен.

Ето и оценките на МВФ за каузи на водещите страни в международния Брутният вътрешен продукт към края на предходната година (%): Китай - 18,62; Съединени американски щати - 15,74; Индия - 6,90; Япония - 3,84; Германия - 3,32; Руска федерация - 3.07.

А в този момент да забележим каква беше географската конструкция на външната търговия на Русия през предходната година. Китай беше водещ търговски сътрудник. Външнотърговският оборот сред Русия и Китай възлиза на 140,71 милиарда $, или 17,9% от общия търговски оборот на Руската федерация. В листата на десетте най-големи търговски сътрудници виждаме страни като Германия (7,3%), Холандия (5,9%), Беларус (4,9%), Съединени американски щати (4,4%), Турция (4,2%), Южна Корея (3,8%), Англия (3,4%), Казахстан (3,3%), Франция (2,8%).

А Индия е едвам на 13-то място (след Полша и Япония). Стокообменът й с Русия през предходната година възлиза на 13,56 милиарда $ с дял от 1,7%.

Има ясно противоречие сред равнището на руско-индийската търговия и икономическия капацитет на Индия, също така, става дума за страна, която е наш комшия, член на групите БРИКС и ШОС. През цялата история на руско-индийските връзки, те са били добросъседски, само че в този момент Западът прави всичко допустимо, с цел да трансформира Индия в собствен съдружник.

През 2007 година се появи интернационалната асоциация Quad, чиито членове са Съединени американски щати, Япония, Австралия, Индия. На срещата на върха на Quad на 24 май в Токио трима присъстващи (президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, австралийският министър-председател Антъни Албанезе, японският министър председател Фумио Кишида ) бяха видени нежно да ухажват и притеглят индийския водач Нарендра Моди в своята компания.

В края на май Вашингтон разгласи решението за основаване на Индо- тихоокеанската икономическа рамка ( IPEF ). Целите му са подсилване на световните вериги за доставки, развиване на инфраструктурата, декарбонизация и битка с корупцията. Дванадесет страни станаха сътрудници на Съединени американски щати в самодейността: Австралия, Бруней, Индия, Индонезия, Япония, Република Корея, Малайзия, Нова Зеландия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Както виждате, тук има Индия, само че няма нито Русия, нито Китай.

Срещу Китай, Индия даже не би трябвало да бъде принуждавана да бъде другар: връзките сред двете страни са обичайно напрегнати. Но да се принуди Индия да бъде другар против Русия в този момент надали ще е допустимо. Ню Делхи избира военна самостоятелност и в интернационалното военно-техническо съдействие следва курс на поддържане на баланс сред страните на Запада и Русия.

По данни на Федералната работа за военнотехническо съдействие на Руската федерация, при започване на тази година размерът на портфолиото от поръчки за доставка на съветско оръжие за Индия възлиза на към 15 милиарда $, а за всички години на съществуването на Руската федерация, размерът на оръжейните поръчки от Индия се прави оценка на $70 милиарда

Въпреки мощното неодобрение на Вашингтон, през 2018 година сред Москва и Ню Делхи беше подписана договорка на стойност $5,43 милиарда за закупуването на пет противоракетни С-400 авиационни ракетни системи за индийските Военновъздушни сили. И това макар обстоятелството, че година по-рано Конгресът на Съединени американски щати одобри Закона за противопоставяне на съперниците на Америка посредством наказания (CAATSA), който постанова стопански наказания на страни, които купуват съветско военно съоръжение.

Независимо дали му харесва или не, Вашингтон би трябвало да си затваря очите за нарушаването от Индия на режима на наказания против Русия. Америка се нуждае от Индия като съдружник.

През декември 2021 година Русия стартира доставки на ракетни системи С-400 " Триумф " за Индия, договарянията се организираха сред Владимир Путин и Нарендра Моди. А тогавашният вицепремиер на Руската федерация Юрий Борисов сподели, че Индия може да стане първата в листата на непознатите страни, закупили най-новите ракетни системи С-500.

Москва и редица нейни огромни търговски сътрудници (Пекин, Анкара, Техеран и др.) от дълго време приказват за нуждата от дедоларизиране на взаимните търговски съглашения. И за прехода към сетълменти в национални валути. Трябва да се означи, че Русия в търговията с Индия в тази посока се придвижи доста по-далеч, в сравнение с в търговията с Китай. Така през 2021 година съветската рубла представляваше 8,3% от приходите от експорт на Русия за Китай и 53,4% от приходите от експорт на Русия за Индия. В заплащането на съветския импорт от Китай рублата съставлява единствено 4,1%. А при заплащане за импорт от Индия - 16,0%.

Санкционната война против Русия нанесе удар на руско-индийската търговия. В началото на март стана известно, че към 500 милиона $ заплащания за доставка на артикули сред нашите страни са блокирани от системата SWIFT. Това даде подтик на цялостния преход във взаимната търговия към национални валути и към директни разплащания посредством съветски и индийски банки.

В санкционната война Индия беше измежду дребното страни, които усилиха покупките на съветски артикули. Това е на първо място нефтът. През май 2022 година Русия стана вторият максимален снабдител на нефт за Индия, измествайки Саудитска Арабия на трето място, само че въпреки всичко след Ирак. Вносът на нефт в Индия възлиза на 4,98 милиона барела дневно през май, най-високото равнище от декември 2020 година

Индия също купува големи количества съветски въглища, макар високите транспортни разноски. Покупките на въглища и обвързваните с тях артикули от 27 май до 15 юни 2022 година се усилиха с повече от шест пъти в съпоставяне със същия интервал на година по-рано и възлизат на $331 млн. За посочения интервал размерът на търговията с нефт сред Русия и Индия се усили с над 31 пъти – до 2,22 милиарда щ.д

През юни 2022 година Русия стана най-големият снабдител на фосфорни торове за Индия. Руската компания PhosAgro доставя своите артикули в Индия на цена от $920-925 за звук, което е по-ниско от цените на торовете от Китай, Саудитска Арабия, Мароко и Йордания

Растат и доставките на артикули от Индия за Русия. След като някои западни компании напуснаха Русия, доста индийски компании се постановиха на освобождаващия се пазар. На първо място, това са хранителни артикули и домашен препарати.

Досега съветските жители са малко осведомени с такива индийски марки като Vermisheli и Everest (гама хранителни артикули от тестени произведения до подправки), Nafed (зърнени култури), Sundrop (масла), Baggrys (овесени ядки), Girnar (чайове), Elan Vital (бонбони и бисквити без захар и глутен) и други

В региона на облеклото това са индийските марки Flying Machine, Peter England, Allen Solly, Van Heusen.Те са в положение да заменят Zara и H&M, които напуснаха Русия. Индийските потребителски артикули имат много европейска опаковка и по-атрактивно съответствие цена / качество.

Известни индийски фармацевтични компании чакат да разширят наличието си на съветския пазар. Индийските компании, произвеждащи електроника и домашен уреди, възнамеряват да навлязат на съветския пазар, измежду тях са Micromax, която създава смарт телефони, и Intex.

Индия има голям брой дребни и междинни компании. Такива компании, които не са обвързани с пазарите на Съединени американски щати, Европа и други страни, вражески настроени към Русия. Не се опасяват от вторични наказания. Това е една от главните разлики сред Индия и Китай, чиито търговски връзки с Русия са в ръцете на огромните корпорации, които работят по едно и също време и на американския и европейския пазар.

Между другото, индийското управление сега работи върху друга скица за закупуване на съветски нефт. Редица европейски компании са сключили съглашения за доставка на нефт с Лукойл, Роснефт и други съветски петролни компании.

Тук обаче има един колорит. Санкциите не разрешават вноса на съветски нефт не като цяло, а в Европа. Договорите за импорт могат да бъдат изпълнени, в случай че доставките са пренасочени към други територии. В момента индийските управляващи и бизнес договарят с европейски търговци за пренасочване на съветския нефт към индийския пазар.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР