Занижена хигиена, необезопасена електрическа инсталация, липса на регистрация на кухненския

...
Занижена хигиена, необезопасена електрическа инсталация, липса на регистрация на кухненския
Коментари Харесай

Старческият дом “Свети Георги“ - все още без лиценз, липса на хигиена и изправна ел.инсталация

Занижена хигиена, необезопасена електрическа апаратура, липса на регистрация на кухненския блок. Това са единствено част от нарушаванията, които са открити в дома за остарели хора „ Свети Георги”.

Припомняме, че приютът, който при започване на август пламна, към този момент се обитава на Пещерско шосе, в хотел Афродита.

До 10 ноември „ Свети Георги” приемаше възрастни хора в някогашния хотел „ Дунав” на едноименния бул..

В момента всички старешки домове към този момент са под опеката на нова държавна конструкция – /АКСУ/ Агенцията за качеството на обществените услуги. Те са органът, който дава отговор за лицензите на обществените структури. Наш кореспондент направи питане до АКСУ по отношение на проблема. Оказа се, че старческият дом към момента няма лиценз. И въпреки всичко в АКСУ е подадено заявление за издаване на такав по отношение на „ А 2017 “ ЕООД за даване на обществената услуга „ резидентна грижа “ с целева група „ възрастни хора в надтрудоспособна възраст “.

„ При прегледа на импортираните документи са открити несъответствия и нужда от даване на спомагателна информация. В тази връзка, АКСУ е изискала от кандидат-доставчика да даде спомагателна информация, в това число и във връзка с профилираната среда, в която ще се дава услугата, като му е обърнато внимание, че обществена услуга „ резидентна грижа “ следва да бъде съобразена с един от главните правила в Закона за обществените услуги/ЗСУ/, а точно – неприемливо е даване на обособени обществени услуги за резидентна грижа в обща профилирана среда. На 13 декември предходната година е предоставена спомагателна информация от шефа на сдружението, която според член 150, алинея 2 от ЗСУ, АКСУ следва да се прегледа в двумесечен период и да се произнесе”, оповестиха за медията ни от организацията.

Служители на новъздаденото ведомство са направили две инспекции в дома за остарели хора, осъществени и на двете местоположения – и на бул. „ Дунав” и на „ Пещерско шосе”.

„ Първата инспекция е в интервала 29.07.–30.07.2021 година и е осъществена на адреса на услугата – гр. Пловдив, бул „ Дунав “ № 100. При инспекцията е открито, че в обществената услуга липсва успеваемост и организация на работния развой, заради незадоволителния брой чиновници, както и занижения надзор от страна на ръководителя на услугата. Констатирани са занижена хигиена, пропуски във водената наложителна документи, разбъркване на разнообразни целеви групи консуматори, както и липса на самостоятелен метод при грижата за потребителите, подобаващ на техните потребности и здравословно положение.

За установените пропуски и нарушавания в качеството на предоставяната услуга на доставчика „ А 2017 “ ЕООД са дадени наложителни наставления и период за тяхното осъществяване.

Втората инспекция е осъществена през 17 и 18 ноември 2021 година, като задачата на инспекцията е осъществяването на дадените наставления. Проверката е осъществена на адрес гр. Пловдив, хотел „ Афродита 2 “, бул. „ Пещерско шосе “ № 84, на който все още на осъществяване на инспекцията се е предоставяла обществената услуга. Проверяващата комисия е установила отчасти осъществяване на 4 от общо дадените 10 наложителни наставления. За несъблюдение на дадените наставления е формиран акт за определяне на административно нарушаване и са изпратени писма до Регионална здравна ревизия – Пловдив, Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ –Пловдив и Областна дирекция по сигурност на храните – Пловдив, заради установената занижена хигиена, необезопасена електрическа апаратура, както и липса на регистрация на кухненския блок”, се споделя още в позицията на за качеството на обществените услуги.

Има ли право старешки дом „ Свети Георги” право да предлага въпросната услуга? Оказва се, че на този въпрос не може да се даде отговор. Към сегашния миг мнение и заповед на районна здравна ревизия (РЗИ) във връзка с посочената обществена услуга в АКСУ не са постъпвали. В тази връзка, Агенцията не може да вземе отношение по отношение на това дали съгласно документите на РЗИ старешки дом „ Свети Георги “ има право да предлага обществената услуга.

След голям брой сигнали е стартирана е провепка от страна на Окръжна прокуратура. Тя е била сезирана от АКСУ.

След близо два месеца, от държавното обвиняване не са установили данни за осъществено престъпно закононарушение. Въпреки това обаче са изпрати мнение до Агенцията, в което се предлага по отношение на дома за остарели хоза да не бъде издаван лиценз.

" По време на инспекцията в Окръжна прокуратура – Пловдив е постъпил отчет от АКСУ. В него се установи, че качеството на предлаганите обществени услуги в " Свети Георги " не дават отговор на нормите на Закона за обществените услуги. Поради тази причина на шефа са били дадени инструкции за осъществяване на наставления и премахване на нарушаванията.

На 11 ноември домът за остарели хора е бил изместен в хотелски комплекс " Афродита ". В него още веднъж е била осъществена инспекция от чиновници на АКСУ, Дирекция „ Социално подкрепяне “, Противопожарната работа към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив и РДНСК. При инспекцията са били установили нарушавания по Закона за устройство на територията и по Закона за обществените услуги. Установено е било, че шефът не е извършил предходните наставления за премахване на нарушавания " се споделя в мнението на Окръжна прокуратура, изпратено до редакцията ни след репортерско питане.

Оказва се, че с изключение на хигиеничните проблеми, съществуват и такива свързани със самите стаи и постройката, в която се помекава дома. Поради тази рричина от Окръжна прокуратура са е изпратила питане до кмета на Община Пловдив за подхванатите ограничения във връзка установените нарушаване по Закона за устройство на територията.

Очаквайте мнението на още институции, имащи отношение към проблема.

Припомняме, че старческият дом „ Свети Георги” пламна при започване на август. Огънят потегли от 7-ия етаж на постройката, а единствено бързата интервенция на пловдивските пожарникари предотврати нещастието, която преди три седмици по-рано се разигра във Варна. Пожарът бе още веднъж в обект, благосъстоятелност на същото лице, стопанисващо приюта в Пловдив.

И макар че нямат регистрация от здравните управляващи в града, те уголемяват активността.



Хотел Дунав, след овакантяване на дома за остарели хора " Свети Георги "



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР