Замяната на проекта за изграждане на 5G магистрали от страна

...
Замяната на проекта за изграждане на 5G магистрали от страна
Коментари Харесай

Държавата уверява частните телекоми, че няма да ги конкурира с европари

Замяната на плана за създаване на 5G автомагистрали от страна на трите частни телекома с 600 млн. лева европари от проекта за възобновяване с подобен за надграждане на държавната телекомуникационна мрежа за потребностите на администрацията и отдалечените обитаеми места провокира прехвърчане на искри на тематика " цифрова съгласуваност ". Правителството бе упрекнато, че желае да сътвори държавен телеком, който няма да е ефикасен. Транспортният министър Николай Събев и министърът на електронното ръководство Божидар Божанов обаче са уверили операторите А1, " Виваком " и " Йетел " на среща с тях в четвъртък, че кабинетът няма такова желание.

На трите компании е било обяснено, че смяната цели обезпечаване на гигабитова съгласуваност до отдалечени и едва обитаеми региони за 350 хиляди души, до момента в който в предходния вид на проекта за възобновяване това щяло да засегне единствено 100 000 души.

Никой в никакъв случай не е имал концепция да прави държавен телеком, декларирали двамата министри, представени от ведомството на Събев.

Частните оператори обаче са недоволни, че смяната на плана не е било разисквана с тях авансово, а научават постфактум, че няма да получат безплатно финансиране за развиване на своите 5G мрежи по продължение на европейските транспортни коридори, минаващи през страната ни, в това число автомагистралите " Тракия ", " Хемус ", " Струма " и главните пътища до границите. Отпадналият проект предвиждаше и съоръжение на мобилните станции със лични ВЕИ източници за зареждане с сила, както и за развиване на държавната оптична мрежа до отдалечените обитаеми места. Сега всички средства са ориентирани към развиването на държавната Единна електросъобщителна мрежа (ЕЕСМ), а нейното прилагане да може да се отдава чартърен.

Според Събев ще се търси добра синергия сред огромните телекомуникационни оператори и страната. Оттук нататък изпълнителната власт и телекомуникационният отрасъл ще търсят благоприятни условия за партньорство в осъществяването на планове в границите на проекта, главно в развиването на мрежата на Министерство на електронното ръководство и в обезпечаването на съгласуваност в едва обитаемоте региони, показват от Министерството на превоза и известията.

Според записаните в плана действия ще се усили потенциалът на точките за съгласуваност на администрациите в страната, както и мощността на мрежата, а тя ще може да се употребява гратис от университети, проучвателен центрове и даже от пощенските клонове, които се планува да се трансформират в центрове за обществени услуги и даже телемедицина, съгласно различен план от проекта за възобновяване..

Държавата е сменила построяването на 5G автомагистралите с обгръщане на селските и едва обитаемоте райони с аргумента, че те са стопански нерентабилни във връзка с пазарните механизми и частните телекоми нямат интерес към развиването на мрежата си там, тъй като популацията има лимитирани финансови благоприятни условия и релативно едва познаване на интернет и осведомителните технологии. Това допуска едва в началото търсене на такива услуги. Според държавното управление обаче като има държавна мрежа частните оператори ще я употребяват. Те обаче нямат сходни планове, излиза наяве от реакциите им.

Транспортното министерство смята, че разгръщането на оптични преносни мрежи от най-близките общински центрове (или други подобаващи точки), които да обзет съществуващите мобилни кули на операторите в тези зони, би била най-ефективната намеса, защото би разрешила значително повишение на скоростите за крайните консуматори, като за избрани по-гъсто обитаеми местоположения би било целесъобразно и разгръщането на 5G мрежи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР