Замразяването на цените, макар и непопулярна мярка, но много важна

...
Замразяването на цените, макар и непопулярна мярка, но много важна
Коментари Харесай

Вицепремир на РСМ: Замразяването на цените е непопулярна, но важна мярка

Замразяването на цените, въпреки и непопулярна мярка, само че доста значима за жителите на страната ни, е спомагателен индикатор, че ние в действителност се грижим за всички даже по време на рецесия. Това съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси в държавното управление на Република Северна Македония Фатмир Битичи, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

 

В изявление за " racin.mk " той напомни за какво е въведена тази мярка. " Ограничаването на цените на някои съществени артикули пристигна, откакто ние като държавно управление сключихме джентълменско съглашение с хранително-вкусовата индустрия, че те ще могат да употребяват електрическа енергия на цена, близка до тази на контролирания пазар за бита.

 

Но след по-дълъг интервал на потребление на тези преимущества и може би, което е даже по-важно, след по-дълъг интервал на спад на цените на други първични материали, като се изключи електрическата енергия в тази промишленост, цените на дребно на тези артикули останаха същите, т.е. на равнището на пика от септември-октомври предходната година, ние като държавно управление бяхме принудени да предприемем разнообразни ограничения, с цел да защитим стандарта на нашите съграждани, показва Битичи.

 

По думите му е озадачаващ фактът, че в по-малките градове има производители, които продават хляба даже под избраната от държавното управление цена, макар че това са доста по-малки индустриални мощности с доста по-нисък пазарен капацитет от тези, които зареждат столицата.

 

" Логично е, когато някой създава по-големи количества от даден артикул, цената на единица артикул да е по-ниска, в сравнение с за производител, който създава дребни количества, което, за жалост, съгласно крайните цени на пазарите, тук не беше по този начин ", акцентира вицепремиерът. В изискванията на рецесия, сподели той, държавното управление е длъжно да вземе всички ограничения, с които разполага, с цел да отбрани стандарта на жителите.

 

" Опирайки се на главните правила на свободната пазарна стопанска система, можеше да се чака главните хранителни артикули в столицата, където потреблението е най-голямо, да са с най-ниски цени, само че в реалност се случи тъкмо противоположното. При рецесии страната е тази, която би трябвало да предприеме стъпки стопанската система да върви в позитивна посока. Дори в интервала на Ковид-19 имаме държавен интервенционизъм – подкрепяхме фирмите със заплати и разнообразни други типове поддръжка ", съобщи Битичи.

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър! 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР