Европейският съюз трябва да се подготви за евентуална война и

...
Европейският съюз трябва да се подготви за евентуална война и
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: ЕС трябва да се готви за война и да инвестира в отбрана

Европейският съюз би трябвало да се приготви за възможна война и да влага в защитата. Укрепването на отбранителните качества също може да усъвършенства стопанската система и самия Европейски Съюз. Това оповестява РБК-Украйна, като се базира на изявление на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от DW.

" Ако би трябвало да запазим мира на нашия континент, то ние би трябвало да влагаме в защита ", споделя председателката на Европейски Съюз.

" Този, който приказва и работи като Путин, не желае мир, а има намерение да продължи ", сподели Фон дер Лайен по немската радиостанция Deutschlandfunk.

Тя акцентира значимостта на продължаването на поддръжката на Украйна във военновременни условия, както и на укрепването на отбранителните качества на Европейския съюз. Според нея е належащо да се влага повече в защитата, в случай че Европа желае да резервира мира на континента.

Председателката на Европейска комисия разяснява и хибридните офанзиви на Русия. " Ставаше дума за провокации на границата в Балтийско море, потребление на мигранти като лост и опит за делене на европейците в обществените мрежи ", споделя тя.

Според Фон дер Лайен укрепването на защитата на Европейски Съюз може да има позитивен резултат и върху стопанската система. Като образец тя уточни самодейността на Полша и Гърция за основаване на взаимна система за Противовъздушна отбрана.

" Важно е милиардите, които влагаме, да основават и положителни работни места тук, в Европа ", изясни Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз вкара 13 пакета наказания против Русия от 24 февруари 2022 година В момента Брюксел работи по 14-ия пакет. Европейски Съюз финансира закупуването на оръжия за Украйна. По-специално бяха обезпечени средства за производството на един милион артилерийски снаряда за Украйна, разяснява още председателката на Европейска комисия.

Освен това по време на войната Украйна се приближи до присъединение към Европейски Съюз. Украйна получи статут на претендент за участие в Европейския съюз и Съветът на Европейски Съюз предложи започване на договаряния за присъединение.

Полша не изключва опцията да изпрати войски в Украйна

В същото време полският външен министър Радослав Шикорски съобщи в друго изявление, че Полша не би трябвало да изключва опцията да изпраща войски в Украйна, съобщи Ройтерс.

Киев сега изпитва усложнения с отблъскването на настъплението на съветските войски. Шикорски не посочи каква роля биха играли полските войски, в случай че се утвърди тяхно изпращане там, отбелязва организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

Въпреки, че съдружниците на Украйна от НАТО дават обещание да дават на Киев финансови средства и въоръжение, с цел да отблъсне съветската инвазия, като цяло те отхвърлят опцията да изпращат войски в страната.

Попитан дали Полша е подготвена да изпрати войски в Украйна, Шикорски отговори: " Не би трябвало да го отхвърляме. Трябва да оставим Путин да гадае какви са желанията ни ". Интервюто беше оповестено в полската " Газета Виборча ", италианската " Република " и испанския " Паис ".

Френският президент Еманюел Макрон първи загатна за опцията да се изпратят войски в Украйна по време на конференция в Париж на 26 февруари, предлагайки, че западните сили може да образоват украински сили в тяхната страна.

Шикорски по-рано съобщи, че наличието на сили на НАТО в Украйна " не е немислимо ".

Вчера главнокомандващият украинската войска ген. Олександър Сирски съобщи, че е подписал документи, позволяващи на френски военни инструктори скоро да могат да посещават местата, където украинските бойци упражняват.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР