Замразяването на преговорите може да се чете като политически ход

...
Замразяването на преговорите може да се чете като политически ход
Коментари Харесай

Ганев: ГЕРБ и ПП имат полза от кабинет

„ Замразяването на договарянията може да се чете като политически ход от ГЕРБ, които виждат Политическа партия след изтеклите записи в една по-неизгодна позиция и можем да считаме, че договарянията навлизат в различен стадий, в който ГЕРБ е в по-добра преговорна позиция. Възможността за сформиране на кабинет сред първите две политически сили въпреки всичко е налична ". Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът от „ Тренд " Димитър Ганев.


Той изясни, че казусът на Политическа партия е, че за разлика от тях, ГЕРБ имат отворена опция да отидем на избори и на тези избори ГЕРБ ще бъде в по-силна позиция от Политическа партия. „ Ако втората политическа мощ отиде на избори те сигурно ще имат по-нисък резултат и преговорната им позиция по отношение на ГЕРБ ще бъде изключително по-слаба. В този смисъл Политическа партия – Демократична България би трябвало да направи всичко допустимо в границите на това Народно събрание да има кабинет, заради няколко фактора. Първо, Политическа партия построиха своята партия на база на отрицанието на модела ГЕРБ и в един миг стана ясно, че ще създадат коалиция с ГЕРБ. Второ, в записите се чуха доста притеснителни неща, които по - скоро навеждат към модели, на които те са се противопоставяли, а сега излиза, че ги употребяват. „ Продължаваме промяната " имат много съществени проблеми още преди да стане въпрос за кабинет „ Денков ", т.е. те към този момент имат загуба на електорат и за тях е изключително значимо да не отидат на избори ", разяснява още Димитър Ганев.

На въпроса в каква позиция се намира първата политическа мощ и дали за нея не е по-добре да отидем на избори, политологът посочи, че за ГЕРБ е от значително значение да сформират кабинет с Политическа партия заради най – малко две аргументи. „ Причина номер 1 е на практика приключването на митингите от 2020 година, т.е. закопаване на разделянето сред демократичната градска общественост и ГЕРБ. Това е финалният ход на ГЕРБ за излизане от изолацията и те са на една стъпка от това да го реализиран ", сподели Ганев и продължи: Втората причина е, че една коалиция на Политическа партия - Демократична България с ГЕРБ без подозрение ще нанесе вреди върху електоралния корпус на „ Продължаваме промяната ", а това за ГЕРБ е от изключително значимо значение, тъй като по този метод те ще излязат сами, на процедура без сериозен конкурент на локалните избори, а Политическа партия след 4-5 месечно ръководство с ГЕРБ безспорно ще понесе някакви вреди ", счита още Ганев.

На въпрос на БГНЕС за какво Политическа партия внезапно са склонили да ръководят с ГЕРБ, Димитър Ганев посочи, че това решение е взето след направена авансово сметка. „ Тази сметка води до извода, че в случай че в този момент не създадат коалиция с ГЕРБ, при едни нови избори техният резултат най – евентуално ще бъде по – невисок и щеше да се влезе в същата обстановка, в която се влезе и в този момент. Те избраха да имат тези сходни резултати и мандати, които имат с ГЕРБ в този момент, в сравнение с да се върнат на нови избори. Всички варианти са отворени, само че малко по – евентуалната е вторият мандат да бъде сполучлив ", добави още политологът от „ Тренд " Димитър Ганев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР