Замразяване на цената на природния газ и възстановяване на доставките

...
Замразяване на цената на природния газ и възстановяване на доставките
Коментари Харесай

Нинова и представители на бизнеса поискаха замразяване на цената на газа


Замразяване на цената на природния газ и възобновяване на доставките по съществуващите контракти с “Газпром”. Около това се сплотиха вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова и огромните работодателски организации след среща у нас.

Според вицепремиера ограничения би трябвало да се вземат бързо, тъй като в засегнатите браншове от прекъсването на природния газ оперират над 25 000 предприятия, а в тях работят над 246 000 души.
Снимка: bTV

В това дружество за здравословни храни в село Горна Росица по-голямата част от производството е на газ. Мениджърите са обезпокоени, че в случай че доставките на гориво спрат и към тях, би трябвало да затворят. И в този момент облагите им са свити до 4-5%.

Нинова вижда решението в опит държавното управление да възвърне диалозите с " Газпром " и доставките по съществуващия контракт. Тя предложи още таван на цените на газа или замразяването им. Такова предложение ще бъде импортирано от левицата за разглеждане на изключително съвещание на Народното събрание.

„ Да се замразят цените на газа такива, каквито са в този момент по контракта с „ Газпром “ и по доставките, които трябваше да получаваме с този контракт – разликата, оскъпяването което ще пристигна от горната страна по различни доставки, да се поеме от страната “, съобщи министърът на стопанската система.

„ В противоположен случай ще продължим да използваме съветски природен газ, само че доставян с медиатори и търговци. Няма да платим разликата на комисионерите, това би трябвало да е ясно на българската страна “, добави Добри Митев от Българска стопанска камара.

Според Васил Велев от АИКБ, колкото повече предприятията заплащат за ток и газ, толкоз по-малко остават за заплати, в случай че въобще не спрат работа.

„ Нашите членове сега не знаят какво да вършат през май, дали да създават, дали да подписват контракти “, съобщи Кирил Домусчиев от КРИБ.

Енергийният министър съобщи пък, че първо би трябвало да се срещнем какви са настояванията.

„ Преди да се дава обещание нещо би следвало да се реши наличния запас и по какъв начин може да се осъществя “, добави той.

Дори да се намерят различни доставки и трасета това ще коства повече, пресметна Нинова: „ Всички прогнози са за сред 30-40% растеж на цената.

Бизнесът желае още и обезщетенията за скъпия ток да продължат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР