Замисляли ли сте се колко често подценяваме значението на думите

...
Замисляли ли сте се колко често подценяваме значението на думите
Коментари Харесай

Огромната сила на комплиментите: Защо е толкова важно да не се скъпим на похвали във връзката

Замисляли ли сте се какъв брой постоянно подценяваме смисъла на думите на признателност и почитание във връзка с околните. Или просто за силата на простите думи в комплицираните човешки взаимоотношения.

Изглежда толкоз елементарно да подарите верния комплимент в точното време, на точното място и връзката ви да придобие нов смисъл. Извинение, разведряване на ситуацията, молба за амнистия и още какво ли не би могло да бъде направено и възприето просто благодарение на един откровен комплимент! И въпреки всичко постоянно забравяме за този елементарен способ.

Защо комплиментът е толкоз значим за нас?

Защото всички сме същински хора и обичаме да се усещаме привлекателни и мечтани.

Преди стотици години цар Соломон, ни е оставил богато завещание от десетки пословици, трансформирали се в част от Стария завет. Той е приет от всички историци за един от най-мъдрите хора, а неговото мнение удостоверява казаното нагоре – приятните думи са лечебни освен за душата, само че и за тялото.

Древният влъхва с право вярвал, че комплиментът може да бъде от голяма даже за физически заболели хора. Защото думите на признателност и утвърждение укрепват вярата ни в себе си, а това оказва помощ да се борим с заболяванията и да се усещаме по-добре когато и да е.

И в действителност, малко се е трансформирало от дните на Соломон до през днешния ден. Комплиментите в наши дни могат да оказват помощ в битката със напрежението и депресията, да ни оказват помощ да надмогнем ниското самочувствие и неувереността.

Комплиментите за скъпите на сърцето ни хора вършат чудеса

Сега ще се спрем на комплиментите, поднасяни ни от тези скъпи на сърцето ни хора, които, в действителност, също ни обичат, само че по някаква причина ни споделят тези благи и приятни думи надалеч по-рядко от останалите!

Същевременно, психолозите откриха тайната на идеалната връзка – любовта ни към различен човек директно зависи от това по какъв начин този човек ни кара да се отнасяме към себе си.

Тъй като един от главните фактори за удобно битие е нашето самочувствие, ние постоянно ще бъдем привлечени от хора, които ни дават самочувствие. За някои сходна концепция може да наподобява егоистична, само че това е един от главните аспекти на човешката природа. Освен това точно този принцип е главната движеща мощ: двойките, в които влюбените се поддържат, имат най-големи шансове за дълъг и благополучен живот.

Ако решите да извършите комплимент, по какъв начин да го извършите по този начин, че да „ удари право в задачата “?

Съсредоточете се върху съответни неща

Няма нищо неприятно в това да кажете на индивида, че мислите, че е „ готин “, само че с цел да стане по-правдоподобно, по-добре е да подкрепите изказванието с обстоятелства. Например, някои характерни качества, които доста цените. Кажете какво тъкмо харесвате в обичания човек, като наблегнете на детайлите.

Ако харесвате възприятието му за комизъм, обяснете какво толкоз ви разсмива. Ако ви е развълнувала щедростта му, обяснете за какво е толкоз значима за вас. И не се опасявайте да казвате истината, извираща непосредствено от сърцето – както демонстрират статистическите данни, множеството хора с подготвеност одобряват и се трогват от всевъзможни похвали.

Кажете свободно какво мислите

Много от нас, когато вършат похвали на близки хора, постоянно се усещат неловко. Опитваме се да не навлизаме в детайлности и бързо споделяме това, което сме желали да кажем. Резултатът е нещо като мъркане под носа.

Разбира се, това въпреки всичко е по-добре от нищо, само че вашият комплимент би бил доста по-голям и ефикасен, в случай че го кажете, гледайки в очите на събеседника си и го хванете за ръка. И не се обезсърчавайте – това е ужасно единствено за първи път, а по-късно може да бъде превъзходен метод за разрешаване на доста спорове.

Чувствайте се свободни да вършиме похвали пред други хора

Има похвали, които би трябвало да се вършат единствено уединено, а има и такива, които е най-добре да се изричат пред очевидци. На вечеря с другари разкажете за триумфа на обичания и го похвалите, а на фамилна вечеря може да обърнете вниманието към скорошното му покачване в службата. И отбележете, че го заслужава изцяло!

Пишете му бележки и писма

Тук психолозите обаче вършат една вметка  – не се увличайте прекомерно в епистоларния род, въпреки всичко връзката онлайн е доста по-добра.

Но пък и  бележката с нежни думи, скрита в джоба на колегата, сигурно ще се окаже приятна изненада в безкрайната поредност от напрегнати работни часове. В ерата на високите технологии написаното на ръка ще се трансформира в превъзходен „ сувенир “, даряващ доста човешка топлота.

Ако желаете да изградите трайна връзка, бъдете великодушни с комплиментите. Помогнете на обичания човек да повярва в себе си, тъй като тъкмо това е най-сигурният метод да гарантирате ярко бъдеще за вашата връзка.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР