Заместник районният прокурор при Софийска районна прокуратура Борислав Георгиев участва

...
Заместник районният прокурор при Софийска районна прокуратура Борислав Георгиев участва
Коментари Харесай

Зам.-районният прокурор при СРП Борислав Георгиев участва в Национална конференция за връзката между психичното здраве и насилието, основано на пола

Заместник районният прокурор при Софийска районна прокуратура Борислав Георгиев взе участие в Национална конференция, изследваща връзката сред психологичното здраве и насилието, учредено на пола, която се организира в София на 07.12.2023 г. 

Организатори на конференцията са Фондация „ Асоциация Анимус “ и офисът на Световната здравна организация в България. На нея участваха представители на двете организации, здравни специалисти и специалисти в региона на обществените действия.

По време на конференцията бе обърнато съществено внимание на психологичното здраве, актовете на принуждение от психологично нестабилни хора, домашното принуждение и половата цялост, оповестяват от прокуратурата.

Заместник районния прокурор Борислав Георгиев изясни, че на прокуратурата доста постоянно се постанова да внася претенции в съда за наложително лекуване на лица, които са били нападателни и са рискови, само че не са били лекувани в медицински заведения поради липса на свободни места. Той добави, че единствено от началото на годината до ноември 2023 година от прокурори в Софийска районна прокуратура са импортирани такива претенции за 236 лица, като от тях множеството са мъже. 



В хода на полемиките фокус бе подложен и на връзката сред психическото положение и домашното принуждение, както и какъв брой постоянно едното предшества другото. Засегната бе и тематиката за другите фактори, които усилват риска от принуждение, като приложимост на алкохол и опиати, родител принудител, и неподходящи преживявания в детските години и така нататък

„ Само в София от началото на годината 439 дами са станали жертва на принуждение, а досъдебните производства за домашно принуждение са 462 “, сподели още заместител районният прокурор при Софийска районна прокуратура. Статистиката провокира полемика, на която специалисти разясниха, че жертвите на принуждение са доста повече, само че изпитват боязън и позор да приказват за случилото се, по тази причина постоянно не сезират способените институции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР