Заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко заяви, че около

...
Заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко заяви, че около
Коментари Харесай

Русия иска да остави Украйна на тъмно и студено

Заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко съобщи, че към 1,5 млн. клиенти в седем района на страната са останали без електричество след масираните удари на съветската войска по украинската енергийна инфраструктура.

" Врагът продължава да нанася удари по енергийни обекти в разнообразни райони на страната ни ", съобщи Тимошенко.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също разяснява новия масиран удар на Русия по оборудванията на украинската електропреносна мрежа, като за следващ път назова руснаците терористи и благодари на енергетиците и спешните служащи, които унищожават следствията от ударите.

Зеленски ползва фотография на някакво неназовано оборудване, като го приписва на " един от образците за това по какъв начин врагът се пробва да ни пречупи ".

Още сутринта " Укренерго ", украинският електропреносен оператор, предизвести, че последствията от този обстрел могат да бъдат също толкоз съществени и даже по-големи, в сравнение с след първата вълна от удари по украински енергийни уреди на 10-12 октомври.

Към обяд 672 000 клиенти са били изключени от електропреносната мрежа в Хмелницка област, 188 400 - в Николаевска област, 102 000 - във Волинска област, 242 000 - в Черкаска област, 174 700 - в Ривненска област, 61 900 - в Кировоградска област, и 10 500 - в Одеска област.

" Поредните ракетни офанзиви на терористите, които водят война с гражданската инфраструктура и хората ", написа Андрий Ермак, началник на украинската президентска канцелария. " Нищо, ние ще издържим. Мечтата на руснаците да имат проблеми на вътрешния фронт и да спрат освобождението на територията на Украйна е детска. С всеки минал ден ставаме все по-гневни. А това значи, че ще дадем още по-силен отговор. "

Командването на военновъздушните сили на украинската войска заяви, че в 07:00 ч. локално време в събота е бил нанесен масиран ракетен удар и са били изстреляни общо 33 ракети.

За тази цел съветската войска е употребила минимум 10 стратегически самолета Ту-160 и Ту-95 от региона на Волгодонск в Ростовска област, по данни на украинските военни. Според тях са изстреляни 17 крилати ракети X-101 (X-555). Освен това, съгласно Военновъздушни сили, от кораби в Черно море са осъществени 16 изстрелвания на ракети " Калибр ".

От ВСУ настояват, че са отразили 18 крилати ракети, в това число 13 X-101/Kh-555 и 5 " Калибър ".

Олексий Арестович, консултант на украинския президент, съобщи, че към Киев са били изстреляни пет ракети, само че те са били свалени благодарение на система за противовъздушна защита.

Украинската полиция сподели фотография на следствията от унищожаването на една от ракетите.

Освен това Оперативното командване на ВСУ " Юг " оповестява, че безпилотни самолети камикадзе са нанесли удари в региона на Черкаси. Поразено е оборудване от сериозната инфраструктура, като сасителните служби не престават да потушават пожара.

Украинските военни са унищожили и 10 съветски дрона над Николаевска област и още един над Кировоградска област, оповестиха локалните управляващи.

Освен това управляващите в Одеса оповестиха, че вследствие на ракетните удари в района има трима ранени. По данни на локалната електроразпределителна мрежа трамвайното придвижване в града е спряло за към 35 минути заради неналичието на електричество. В резултат на ударите и в няколко обитаеми места не е имало електроснабдяване.

По-рано беше обявено, че след ракетни удари град Хмелницки е останал без електричество; детонации имаше и в Ривне, където също започнаха проблеми с електрозахранването.

Електрозахранването е спряно и в Луцк, където изчезва.

Украинските железници оповестяват и за забавяне на няколко влака заради нощни и утринни удари, които са предизвикали вреди на електрическата мрежа.

Преди дванадесет дни съветската войска предприе първата си огромна и целенасочена офанзива против енергийния бранш на Украйна. Това се случи малко след случая на Кримския мост, за която съветските управляващи упрекват Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи тази седмица, че " от 10 октомври насам 30% от електроцентралите в Украйна са разрушени, което е довело до всеобщи спирания на електрозахранването в цялата страна ". " Не остава място за договаряния с режима на Путин ", съобщи Зеленски и назова новата тактичност на руснаците " терористична ".

Поради продължаващия обстрел на украински енергийни уреди управляващите в страната вкараха режим на електрозахранването и приканиха за икономии.

В събота украинските енергетици оповестиха, че сега има ограничавания в електроснабдяването в Киев, както и в няколко области: Киев, Чернигов, Черкаси, Житомир, Суми, Харков, Полтава, Днепропетровск, Запорожка и Кировоградска област. От " Укренерго " не прецизират съответните провали.

Руското министерство на защитата към момента не е коментирало ударите в Украйна от тази заран. В постоянния брифинг на представителя на Министерство на защитата Игор Конашенков не се и загатва за днешните удари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР