Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ВОЛЯ Веселин МарешкиВеселин

...
Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ВОЛЯ Веселин МарешкиВеселин
Коментари Харесай

Съдът: Марешки е участвал в схема за изнудване, имал контакти с криминалния свят

Заместник-председателят на Народното събрание и водач на ВОЛЯ Веселин Марешки  Веселин Марешки Веселин Найденов Марешки е български политик и бизнесмен. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 е наказан на 4 години затвор за изнудване на предприемач, тъй като е имал водеща роля в незаконната активност. Това излиза наяве от оповестените претекстове на Апелативен съд – Варна към присъдата, с която преди два месеца Марешки беше наказан дейно дружно с подсъдимата с него Красимира Колева, оповестяват от пресслужбата на съда.

С оглед публичната значителност на проблема и гарантирането на бистрота, институцията обобщи част от причините си. Осъдителната присъда бе произнесена в намерено правосъдно съвещание на 14 септември. Постановеното наказване за водача на партия ВОЛЯ беше отнемане от независимост за период от 4 години и санкция в размер на 8000 лева Красимира Колева пък бе наказана да изтърпи 3 години и 6 месеца отнемане от независимост и да заплати санкция от 6000 лева

Двамата бяха приети за отговорни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 година за да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лева, го заплашили с разрушение на стопанисваното от него заведение и със основаване на спънки и прекратяване на комерсиалната активност.

Деянието било съпроводено с заличаване и разваляне на имущество. Красимира бе оправдана за това, че е направила действието за потърпевшият да поеме имуществено обвързване по отношение на нея. Въззивната инстанция удостовери присъдата на Окръжен съд - Варна в останалата ѝ част – без почитание остави гражданските искове за претърпени имуществени и неимуществени вреди.

В претекстовете на Апелативния съд са отразени обстоятелствата, открити с доказателства: обясненията на подсъдимите, показанията на очевидци и писмени документи. Съдът приема обясненията на заместител ръководителят на Народното събрание като негова защитна позиция, защото той свежда присъединяване си само до отправяне на бизнес предложение към Асен Миланов за възнаграждение на наем за прилагане на личната му тераса. Според съда обаче тази версия е опровергана от останалия доказателствен материал. От приложените СРС-та се открива водещата роля на подсъдимия Веселин Марешки в незаконната активност. Той освен изискал от очевидеца да му заплаща ежемесечни наеми, само че при получения отвод го е заплашил със прекъсване работата на заведението и разрушаването му. Веселин Марешки  Веселин Марешки Веселин Найденов Марешки е български политик и бизнесмен. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 не просто е участвал на място при демонтажа на тентата, при прекъсване на ел.захранването и при разстройване опитите да бъде възобновено, а е играел съществена движеща роля при тези дейности – обезпечил е техника и служащи за разрушаването, охранителна компания, която да обезпечи необезпокояваното осъществяване, бил е непрекъснато осведомен за дейностите и е заплатил на двете сдружения осъществената работа.

Марешки желал от Колева решенията по срутване на зимната градина да се вземат от него, давал е нареждания какво, по кое време и по какъв начин да се унищожава, договарял е персонално всички условия за реализирането му, а тя е подписвала нужните контракти. Съдебният състав се стопира на повдигнатото обвиняване - изнудване. То визира „ връзки, които обезпечават естественото и свободно образуване на воля у личността, както и връзките, гарантиращи естественото практикуване на правото на благосъстоятелност. Характеристика на изнудването е, че първият предмет на посягане е физическо лице, във връзка с което деецът упражнява мощ или заплашване, а вторият предмет е имущество, с което физическото лице се стимулира да се разпореди под влияние на принудата “, е обяснено в претекстовете по делото.

Събраните доказателства обосновават безапелационен и еднопосочен извод за това, че двамата са изнудвали шефа на дружеството-наемател на заведението.Тъй като принудата не е завършила единствено с отправянето на опасността, а подсъдимите са пристъпили към реализирането ѝ, действието е съпроводено с заличаване и разваляне на имущество, благосъстоятелност на сдружението, представлявано от Асен Миланов. След като вербалната опасност не постигнала стремежи резултат, двамата подсъдими решили да засилят интензитета на опасността като преминат към физическата й реализация: с разглобяване на тентата, прекъсване на тока, срутване на тентата и остъкленията, и разрушение на подовите плочки.

Спирането на електрозахранването на заведението може да се характеризира като основаване на спънки за действието му, което е осъществяване на заканата, че в случай че наемите не бъдат плащани, подсъдимият ще направи всичко допустимо пицарията да не работи. Установено е дейното присъединяване на двамата подсъдими в планирането, организацията и реализирането на разрушаването. По време на събарянето Колева е била на място и е давала упътвания, уведомила Марешки и предавала на служащите неговите нареждания. Макар да не е участвал на разрушаването на зимната градина, варненският аптечен необут бил непрекъснато държан в течение, а в границите на към час провел 15 телефонни диалога, свързани със събарянето, сочат данните от СРС.

Съдът не споделя тезата на отбраната, че това държание е законосъобразно, защото се събаряла противозаконна сграда. Първо, не е имало влезнал в действие административен акт, предстоящ на изпълнение; второ - няма законосъобразно издадена заповед за премахване/събаряне на противозаконен строеж; трето - никой от подсъдимите не е бил акредитиран от притежателя, нито е получавал пълномощия от способени органи да прави насилственото срутване.

Твърдението, че Веселин Марешки  Веселин Марешки Веселин Найденов Марешки е български политик и бизнесмен. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 е притежател на земята, върху която е построена зимната градина, е лишено от доказателства. Той в никакъв случай не е бил подобен нито като физическо лице, нито с някое от комерсиалните сдружения, в които е имал дялово присъединяване. Терасата се е намирала върху общинска земя в парцел, прилежащ на притежавания от сдружение, в което подсъдимият е имал дялово присъединяване.

Асен Миланов е бил стимулиран да поеме срещу волята си имуществено обвързване, само че единствено по отношение на Веселин. Затова съдът оправдава Красимира Колева по обвиняването за вдишване по отношение на нея на задължението.

Апелативната инстанция аргументира и размера на присъдените санкции. Смекчаващо отговорността на всеки от двамата подсъдими събитие е чистото им правосъдно минало. Отегчаваща е високата степен на социална заплаха на действието, механизма на осъществяването му и проявената непримиримост при реализирането му. При установяване размера на наказванията е съобразена водещата роля на подсъдимия. Мотивите по въззивно дело №74 по разказа на Апелативен съд – Варна са обществени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР