Заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията

...
Заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията
Коментари Харесай

Цветанов: Чума в България има в 7 населени места

Заместник-председателят на ГЕРБ и началник на парламентарната група на партията Цветан Цветанов заяви, че чумата по животните е открита в областите Ямбол и Бургас. Тя е локализирана в 7 общини и касае 30 хиляди животни.
" Ако не се подхващат тези дейности това би заплашило този занаят на доста хора. В страната има 1 млн. и 300 хиляди животни. В момента има умъртветни 4 хиляди, за които е потвърдено, че има чума в съответните стопанства. Оборота на парични средства в този отрасъл е към 1 милиарда лева Ако не се подхващат дейности попадаме в възбрана от Европейска комисия, която ще ни ограничи да бъдат изнасяни животни от страната ", изясни Цветанов.
Той призна, че би трябвало да има по-голяма осведоменост на обществото и в това би трябвало да бъдат включени и кметовете. Цветанов сподели още, че компенсациите ще се получат в границите на седмица до 10 дни, като те ще са от порядъка на 140-190 лева на животно според от породата. 75% от обезщетениетя могат да бъдат възобновени от Европейска комисия.
Земеделският министър Румен Порожанов разясни, че минималното обезщетение за овца и коза е 190 лева в случай че те са без селекционен надзор Ако подлежат на подобен надзор подлежението е не по-малко от 250 лева като междинното обезщетение било 327 лева Земеделското министерство щяло да наеме компания, която да дезифенкцира оборите.
" Темата с оставката не е кой знае каква тематика. В момента, в който премиера каже, всеки един министър може да си тръгне ", сподели Порожанов, във връзка настояването на Нинова за неговата оставка.
Вътрешният министър Валентин Радев посочи, че сходна чума идва за пръв път в Европа.
" Има заболяване, неповторимо, такава чума по кози и овце има. Прочетох спекулации, част от хората, които живеят там, биват манипулирани, че няма такова заболяване. Това не е по този начин. Има болест, рисково е за цялото отглеждане на животни в България. Хората да схванат, че ще бъдат обезщетени. Да не се позволяват спекулации с тематиката. Хора, които ловят риба в мътна вода, да извадят въдиците. Въпросът е народен, дали ще спасим българското отглеждане на животни. Всичко е тъкмо като ограничения, законно е. Мерките ще бъдат строги, само че обективни ", сподели Вилен Сидеров , водач на " Атака " и началник на парламентарната група на " Обединени патриоти ".
Според него управляващите би трябвало да бъдат поздравени за бързите дейности, тъй като болестта е хваната в точния момент и лимитирана в дребен регион. Той разясни, че Нинова е споделила, че не приема дейностите на управляващите, само че не е предложила нищо друго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР