Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави българските военнослужещи за

...
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави българските военнослужещи за
Коментари Харесай

Ген.-лейтенант Димитър Илиев поздрави българските участниците в учението на НАТО „Trident Juncture – 2018”

Заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави българските военнослужещи за постигнатите резултати в хода на учението на НАТО „ Trident Juncture – 2018 ”. Той взе участие във ВИП деня на учението на 30 октомври в Тронхайм, Кралство Норвегия. Официалните посетители следиха дейностите на силите на НАТО през първия стадий на учението, по време на който се отработват задания в отбранителна интервенция. Освен демонстрацията на качества, участващите в учението народи показаха въоръжение, техника и екипировка. Българските военнослужещи показаха машина за водене на радиационно и химическо разузнаване и екипировка за неутрализиране на невзривени бойни муниции.



Заместник-началникът на защитата и военният представител на началника на защитата във Военните комитети на НАТО и Европейски Съюз вицеадмирал Георги Фиданов поздравиха българските участници за отличното показване в демонстрациите в границите на ВИП деня. Генерал-лейтенант Димитър Илиев изрече признателност от свое и от името на управлението на Министерството на защитата на заместник-командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Кристиан Жуньо за оказаното подпомагане на нашите военнослужещи, включени в състава на канадската бригада.

Приветствие към гостите насочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той акцентира значимата роля на всички страни, участващи в провежданото обучение, в подтекста на единството на Алианса и способността му да отбрани всеки от своите членове. Генералният секретар подчертава върху отбранителния темперамент на учението и показаните качества за взаимни дейности.

Командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого, който е и офицер, провеждащ „ Trident Juncture – 2018 ”, даде висока оценка на участващите за демонстрираното единение и постигнатото досега, като доказателство за общите качества за отбрана. Генерал Андре Ланата, командващият на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, също изрече удовлетворение от показаните резултати, макар срещани усложнения в хода на подготовката. В учението се включиха повече от 30 страни в регион, включващ териториите, въздушното и морското пространство на Норвегия, Швеция и Финландия.

България взе участие в учението с част от заявените си формирования за Силите за неотложен отговор на НАТО за 2019 година (NRF – 2019): група за надзор на напредването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за неутрализиране на невзривени бойни муниции и група за гражданско-военно съдействие. Групата за надзор на напредването от състава на Съвместното командване на силите (СКС) по време на ученето е включена в състава на 39-ти батальон за надзор на напредването от американската войска и подкрепя и координира процеса по развръщане на формированията и тяхното пребазиране. Двата взвода – за радиационно и химическо разузнаване от състава на 38-ми батальон за нуклеарна, химична и биологична отбрана и екология – Мусачево и за неутрализиране на невзривени бойни муниции от 55-ти инженерен полк – Белене, както и групата за гражданско-военно съдействие от 78-ми батальон за обезпечаване – София от Сухопътните войски вземат участие в учението в състава на канадска многонационална бригада в региона на Фремо Лиер, Норвегия. В „ Trident Juncture – 2018 “ са включени и двама офицери от командването на Сухопътните войски и щаба на Съвместното командване на силите като старши народен представител и в структурата на националния поддържащ детайл.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР