Заместник-министърът на земеделието, храните и горите и ръководител на Управляващия

...
Заместник-министърът на земеделието, храните и горите и ръководител на Управляващия
Коментари Харесай

ПРСР ще финансира създаването на 28 мобилни общински офиси на Националната служба за съвети в земеделието

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите и началник на Управляващия орган на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) Георги Събев и изпълнителният шеф на Националната работа за препоръки в земеделието (НССЗ) Любомир Маринов подписаха контракт за даване на безплатна финансова помощ по процедура „ Разширяване на териториалния обсег на Национална работа за препоръки в земеделието посредством основаването на мобилни общински центрове (офиси) за консултантски услуги ". Той се финансира по подмярка 2.2 „ Създаване на консултантски услуги " от ПРСР и е на стойност близо 11 млн. лв..

С осъществяването на плана се планува да се основат 28 мобилни общински центрове към съветническата работа, които ще обзет територията на 96 общини в страната. Целта е да се улесни достъпът на дребните аграрни стопанства до профилирани консултантски услуги, както и да се усъвършенства потенциалът на участниците в организацията за трансфер на познания и нововъведения. Освен това с плана следва да се покачат квалификацията и управническите умения на земеделските производители, тяхната информираност и възстановяване на ръководството на риска в стопанствата им.

Мобилните офиси ще допълват активността на настоящите все още регионални офиси на НССЗ, като се планува от тях да се възползват близо 15 000 аграрни стопани. Те ще дават съвещания на фермерите, ще провеждат осведомителни събития разнообразни обитаеми места, ще посещават на място стопаните като им коментират изискванията за кандидатстване по процедури, финансирани посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, ще им дават и други препоръки, директно свързани с активността на стопанствата.

Проектът е с дълготрайност до 1 септември 2025 година Средствата по него ще се изразходват за наемане на пространства за мобилните офиси и закупуване на коли, съоръжение и обзавеждане. Ще бъдат назначени по двама съветници за всеки офис, по един районен координатор за регионите на обмисляне и двама координатори на централно равнище. През първата година с финансирането ще бъде покрита издръжката на новите звена на 100%, а оттова нататък дотацията ще бъде редуцирана с по 5% годишно, тъй че през последната година да съставлява 80%, като НССЗ ще би трябвало да покрива със свои средства разликата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР