Заместник-министърът на труда и социалната политика Десислава Стоянова е напуснала

...
Заместник-министърът на труда и социалната политика Десислава Стоянова е напуснала
Коментари Харесай

Атаките на хути и пирати оскъпяват корабоплаването

Заместник-министърът на труда и обществената политика Десислава Стоянова е напуснала министерството. Подала е оставка по свое предпочитание, а от пресцентъра не прецизираха от по кое време Стоянова не заема поста.

Президентът Румен Радев се срещна с външния министър Мария Габриел и ръководителите на службите за сигурност за ситуацията в Близкия Изток и положението на българските жители от отвлечените в района кораби. Обсъдени бяха подхванатите от страната ни дипломатически дейности.

Все още няма връзка с моряците ни на кораба " Руен ". Няма данни похитителите да са влезнали в контакт с някого. Заради зачестилите офанзиви от пирати и хути в Арабско и в Червено море, корабите към този момент обмислят смяна в маршрутите си. Това ще оскъпи превоза на товарите и стоките, сигнализираха специалисти пред " По света и у нас ".

По информация на " По света и у нас ", корабът " Руен " е възнамерявал да има защита на борда за прехода си през Арабско море, само че нападателите са изненадали екипажа, като са взели плавателния съд на абордаж преди качването на защитата.

" Има кораби, които са вземали защита и в региона на Индия, когато са тръгвали да пресичат океана, тъй че има най-различни случаи. Въпрос на договорни взаимоотношения и на наличност на охранителни екипи на съответните места е. Очевидно пиратите са натрупали някакви фондове, те също разполагат с повече средства, с по-големи кораби, с които да реализират своята активност ", съобщи капитан Димитър Димитров от Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани.

Търговските компании търсят различни направления и някои от тях към този момент са отклонили корабите си от рисковото Арабско море към нос Добра Надежда в Южна Африка.



" Този маршрут, който е през Южна Африка, удължава пътя на корабите с към 4800 благи, това е 20 пъти дистанцията от Варна до София ", разяснява капитан Димитър Димитров.

По-дългият маршрут, който изминават корабите, сигурно ще се отрази на цената за транспорта на товарите. Тепърва ще се вършат съществени разбори.

" Няма да е значимо, това ще са проценти върху цената на транспорта. За съпоставяне можем да кажем, че и настоящем корабите, които минават през Суецкия канал, заплащат една забележителна такса. По груби калкулации тя е към 35 $ на общоприет, 20-футов резервоар. Тази такса се икономисва, в случай че се минава през Добра Надежда, само че пък се удължава пътят на корабите ", посочи капитан Димитров.

Според специалистите, потребността от охранители на бордовете на корабите в региона на Арабско море ще нараства. Очаква се да нарастне и наемането на въоръжена защита.

Автор: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР