Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова участва в заседание на Съвет

...
Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова участва в заседание на Съвет
Коментари Харесай

Заместник-министърът на правосъдието представи действията по изпълнението на препоръките на ЕК

Заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова взе участие в съвещание на Съвет „ Общи въпроси “, на което се организира годишният разговор за върховенството на правото в Европейски Съюз. Такъв спор се организира годишно. В рамките му се разискват годишните отчети за върховенството на правото и главите в него на страните членки, разграничени в групи по пет, по азбучен ред.

Тази година беше дискутиран третият отчет на Европейска комисия за всички страни членки, оповестен на 13 юли 2022 година В него за първи път Европейската комисия насочи рекомендации за дейности към всяка от страните членки. Обсъдени бяха главите от документа за Словакия, Финландия, Белгия, България и Чешката република.

В представянето си Мария Павлова осведоми за дейностите, подхванати от институциите в България за осъществяване на рекомендациите на Комисията. Като добра процедура беше посочен Националният координационен механизъм за господство на правото и Съветът към него. Той се ръководи взаимно от министъра на правораздаването и представляващия Висшия правосъден съвет и има за цел да създава, ползва и координира националната политика в региона на върховенството на правото. Възможността за присъединяване в този развой на гражданското общество и професионалните организации на магистратите, юристите и публицистите е обезпечена в границите на умишлен Граждански съвет.

В отговор на въпроси за регламентиране на ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и най-много за това по кое време механизмът ще стане факт, заместник-министър Павлова осведоми сътрудниците си, че за задачата е създаден Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалният кодекс и Закона за правосъдната власт. Законопроектът е признат на първо гласоподаване от Комисията по правни
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР