Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова проведе работна среща с председателя

...
Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова проведе работна среща с председателя
Коментари Харесай

Работна среща на заместник-министър Мария Павлова с председателя на Комитета против изтезанията Алън Мичъл

Заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова организира работна среща с ръководителя на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване (КПИ) Алън Мичъл. Делегация на Комитета е на посещаване в България в интервала 1 - 13 октомври 2021г.

По време на срещата заместник-министър Павлова съобщи, че констатациите и рецензиите, отправяни от Комитета, се възприемат като конструктивен и справедлив разбор и те са измежду главните предпоставки за ориентиране на напъните на България към превъзмогване на насъбраните с годините проблеми в местата за задържане. „ След последното посещаване на КПИ през 2017 година и последващия отчет в страната ни са отстранени недостатъци и има положителна смяна при разрешаване на съществуващи проблеми, както в ръководството на пандизите и арестите, по този начин и при третирането на настанените в тях лица ", съобщи заместник-министър Павлова. Тя добави, че са извършени редица строително-ремонтни работи в голям брой затвори и общежития в цялата страна, които целят подобряването на изискванията за настаняване на лишените от независимост и арестуваните лица. За образец тя уточни построяването на новия арест в пандиза в Сливен, новите арести в Стара Загора, Благоевград и Добрич, идното създаване на нови арестни пространства в Кърджали и Велико Търново. Внимание бе отделено и на засиленото образование на личния състав и взаимната работа на надзорно-охранителния състав със обществените служащи в пандизите и арестите за превъзмогване на изискванията и решение на зародили спорове и прояви на принуждение.

От своя страна ръководителят на КПИ благодари за положителното съдействие сред Министерството на правораздаването и европейската организация, като съобщи убеденост, че то ще продължи в кратковременен и дълготраен проект. Г-н Мичъл направи преглед на предварителните констатации от визитата в пандизите София и Пловдив, затворническото общежитие „ Кремиковци " и арестите на бул. „ Г.М. Димитров " и ареста в Пловдив. Бяха наранени тематиките за изискванията за настаняване на арестанти и наказани лица, за здравното обслужване на арестуваните и лишените от независимост, за предпазването от разпространяване на КОВИД 19, както и за оправянето с насилието сред лицата, настанени в арести и пандизите и насилието от страна на личния състав по отношение на пандизчиите. Беше подложен и въпросът с подхванатите ограничения за битка с корупцията в пандизите.

Докладът от визитата на КПИ ще бъде направен и признат до март идната година, след което рекомендациите ще бъдат изпратени на българските управляващи.

На срещата участваха още основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията " гл. комисар Ивайло Йорданов и Борис Водз, шеф на отдел в Секретариата на КПИ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР