Заместник-министърът на МРРБ Ангелина Бонева и областният управител на област

...
Заместник-министърът на МРРБ Ангелина Бонева и областният управител на област
Коментари Харесай

Започна строителството на граничния пункт Струмяни-Берово

Заместник-министърът на Министерство на регионалното развитие Ангелина Бонева и регионалният шеф на област Благоевград Мария Димова организираха осведомителна среща по стратегическия план „ Изграждане на нов Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни – Берово “

Днес, 26.03.2024 година в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград се организира осведомителна среща по стратегическия план „ Изграждане на нов Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни – Берово (Клепало) сред България и Северна Македония “.

Реалното осъществяване на плана за строителство на граничния пункт " Струмяни-Берово " сред България и Република Северна Македония е към този момент в ход. Инвестицията е на стойност над 11 млн. евро и е най-големият план по ръководените от Министерство на регионалното развитие стратегии за трансгранично съдействие.

В рамките на осведомителната среща бяха разисквани главните цели на плана, плануваните действия по него, както и предстоящите резултати. Представена бе презентация с главните стъпки и основни моменти в неговото реализиране.

„ Това е план, който дава нови благоприятни условия и тласъци за усилване на съдействието и обмена. Той съставлява не просто строително начинание, а символизира напредъка и развиването. Необходимостта от подсилване на районната съгласуваност и улеснение на възходящия трафик на хора и артикули сред България и Северна Македония от дълго време е на дневен ред. Още повече, построяването на новия Граничен контролно-пропусквателен пункт е една дългогодишна фантазия на хората от двете страни на границата, доста от които са близки родственици и другари “, означи регионалният шеф Мария Димова по време на срещата.

" След четвърт век, стартираме осъществяването на този дълго чакан план. Надявам се във всички етапи той да бъде придружен с експертност и професионализъм, както до момента, и да не разрешаваме на страстите да го забавят ", посочи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева на осведомителната среща в Благоевград. " За мен това е мост, който ще става все по-необходим и значим, с цел да свърже по още един метод нашите два народа. Инвестицията е необратима и за нея имаме напълно обезпечено финансиране – както европейско, по този начин и национално. Тя неслучайно е определена за стратегически план по програмата ни ", добави тя.

На срещата участваха още Вулнет Арифи, началник-отдел в Министерството на локалното самоуправление на Република Северна Македония, представители от Дирекция „ Управление на териториалното съдействие “ към Министерство на регионалното развитие, специалисти от Съвместния секретариат по Програмата - гр. Кюстендил, кметовете на общините Благоевград, Струмяни и Берово, представители на способените държавни и локални институции в региона.

Инвестицията е разграничена на две етапи. В първата, разчетена да завърши през 2026 година, ще се правят подготвителните действия, свързани с обмисляне, планиране и избор на реализатори. Във втората – от 2027 до 2029 година, ще се осъществят строителните действия по инфраструктурата на граничния комплекс. На българска територия ще се изградят няколко здания и ще се довърши довеждащият път. От другата страна на границата ще се модернизират съществуващите структури и уреди. Приоритет в дейностите ще са инсталирането на ВЕИ и потреблението на енергоефективни материали. Тъй като обектът попада в зона „ Натура 2000 “, ще се обърне особено внимание и на опазването на богатата околна среда в района.

За да се обезпечи по-бързо осъществяване на инвестицията, тя е оповестена за „ народен обект “ и по този метод се ползват облекчени административни процедури. Очаква се след въвеждане в употреба на новия граничен пункт броят на преминаващите границата сред България и Република Северна Македония да се усили от 657 000 на 722 700 души годишно.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР