Заместник-министърът на културата Юрий Вълковски бе гост в днешното издание

...
Заместник-министърът на културата Юрий Вълковски бе гост в днешното издание
Коментари Харесай

Зам.-министър Юрий Вълковски: Националната стратегия за култура е основен приоритет

Заместник-министърът на културата Юрий Вълковски бе посетител в днешното издание на предаването „ Култура.БГ ” на Българска национална телевизия.

Сред главните тематики, по които разговаряха с водещия Димитър Стоянович, бяха работата по основаване на Национална тактика за развиване на българската просвета, напъните за достигането на 1% от Брутният вътрешен продукт за просвета, активността на Национален фонд „ Култура ” и средствата за просвета по Плана за възобновяване и резистентност, както и визията на зам.-министър Вълковски за цялостното ръководство на поверените му ресори в културния бранш.
 „ По Националната тактика не просто ще се работи, това в съдружното съглашение е записано като първи и главен приоритет на Министерство на културата ”, безапелационен бе зам.-министър Вълковски. Той посочи, че ще координира работата по тактиката, а няма да я управлява, защото тя включва всички ресори и цялата културна общност, както и самите консуматори.
„ Министерство на културата има законово условие да сътвори такава тактика от към 20 години. Такава тактика няма. Аз персонално съм взел участие в най-малко три опита да бъде основана такава тактика и те са „ корабокруширали ” по две разнообразни аргументи ”, добави зам.-министър Вълковски. По думите му културна тактика не може да се прави от двама индивида в един кабинет, това би трябвало да е развой, в който да са включени всички. Зам.-министър Вълковски напомни още, че преди години, при опит за основаване на такава тактика, са били включени 20 работни групи, както и представители на гражданския бранш и на Министерството, които са се събирали месеци наред и най-после не са стигнали до правене на тактика. Според зам.-министър Вълковски е належащо да има рамка, която да разреши разговорът да се движи и да бъде ефикасен.
 „ Културният бранш е извънредно разнороден, той е извънредно придирчив и основаването на една тактика, която включва от една страна креативните промишлености, въпреки това – субсидираните изкуства, от трета страна – музеите и галериите, културното завещание, от друга – това, което се назовава любителско творчество, цялата голяма мрежа от читалищата, които са извънредно значима инфраструктура – когато се опитваме да ги съберем в един общ документ, се открива, че те са в действителност разнообразни процеси, тъй че тук има доста провокации ”, уточни още във връзка изработването на тактиката зам.-министър Юрий Вълковски.
 По отношение работата на Национален фонд „ Култура “ зам.-министър Вълковски посочи какъв брой е значима ролята на тази институция. Сподели, че следи активността й от близо 20 години. По думите му бюджетът на Фонда за културни стратегии бе повишен неведнъж по отношение на Българското председателство на съвета на Европейски Съюз, без в това време да бъде заздравен и потенциалът. „ Самият фонд се „ счупи ” вътрешно, тъй като не може на една конструкция, която е привикнала да ръководи 400 000 лв., да й дадеш да ръководи 2 милиона лв., без да увеличиш потенциала на хората. “, акцентира зам.-министърът на културата. Юрий Вълковски показа, че към този момент е провел срещи с екипа на Фонда, в състава на който е видял дейни младежи, които работят за ниски заплати и под непрекъснат напън от разнообразни страни. „ Колегите от служебното държавно управление усилиха бройките, в този момент се борим да увеличим заплатите, които са извънредно ниски. Промените в Национален фонд „ Култура ” занапред стартират. “, акцентира зам.-министър Вълковски.
 Целият диалог със зам.-министър Вълковски в студиото на „ Култура.БГ ” можете да гледате .
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР