Заместник министър-председателят Красимир Каракачанов, министър Екатерина Захариева и български евродепутат

...
Заместник министър-председателят Красимир Каракачанов, министър Екатерина Захариева и български евродепутат
Коментари Харесай

EURACTIV: Вицепремиер, министър и евродепутат са замесени в продажба на български паспорти

Заместник министър-председателят Красимир Каракачанов, министър Екатерина Захариева и български евродепутат Андрей Ковачев са виновни за нелегално пласиране на български паспорти на чужденци. Твърденията са разказани в сигнал и подкрепени с пакет от документи, които наподобява удостоверяват обвиняването.
В собствен материал през днешния ден изданието EURACTIV разказва продължаващия скандал с Агенцията за българите в чужбина и издаваните паспорти и удостоверения за български генезис.

В материалът се показва, че съгласно подаден сигнал вицепремиерът Красимир Каракачанов, някогашният министър на правораздаването Екатерина Захариева (сега външен министър) и евродепутатът Андрей Ковачев (от партията ГЕРБ на Бойко Борисов) са упрекнати в осъществяването на машинация, която е разрешила на хиляди чужденци да получат български паспорти против избрани суми пари. Чрез българските паспорти купилите ги са се сдобили с опция за безвизови пътувания в целия Европейски Съюз, стартира публикацията.

Тези изказвания са показани пред EURACTIV от страна на подалата сигнала Катя Матева, някогашен шеф на Съвета за поданство, органът, който взе участие в процеса на взимане на решения за даване на българско поданство на чужденци. Матева бе уволнена от Захариева през 2016 година, откакто отхвърля да взе участие в измамата, споделя тя.

.

EURACTIV са поканили Каракачанов, Захариева и Ковачев да отговорят на обвиняванията против тях. Последните двама са дали отговор, че са " сюрпризирани " от обвиняванията.

Държавната организация за българите в чужбина е забъркана в голям скандал след разкритията, че е издала подправени удостоверения за български генезис. Това е документ, въз основа на който могат да се издават български документи за поданство и документи за идентичност.

„ Скандалът с пазаруването на паспорти може да смъкна държавното управление на Бойко Борисов “, написа още изданието и напомня, че ръководителят на организацията Петър Харалампиев бе задържан по обвинявания, че е част от проведена незаконна група. Отбелязано е още, че Харалампиев бе назначен по рекомендация на Вътрешна македонска революционна организация, партията на Каракачанов.

В ареста с изключение на Харалампиев е и Красимир Томов, основен секретар на тази институция, в сейфа на който проверяващите откриха почти 285 000 евро. В ареста са още двама чиновници, обвинени в присъединяване в проведена незаконна група.

„ Няма организация, няма проблем “, по този начин EURACTIV обръща внимание и на фактът, че в понеделник (26 ноември) Борисов изненадващо разгласи, че Агенцията ще бъде закрита. Според него има други институции, като министерството на правораздаването и вътрешните работи, които могат да извършват дилемите на Агенцията. По-късно обаче Каракачанов отвръща, че предлагането му е, че вместо организация българите в чужбина би трябвало да бъдат обхванати от пълноправно министерство.

Изданието разяснява, че парламентарното болшинство на Бойко Борисов зависи от обединението му с Обединените патриоти: Атака на Волен Сидеров, Националния фронт за избавление на България на Валери Симеонов и Вътрешна македонска революционна организация - политическа партия, която твърди, че е правоприемник на историческия вътрешен македонски бунтовник Организация. Вътрешна македонска революционна организация се управлява от Красимир Каракачанов. Когато държавното управление е основано през май 2017 година, Симеонов и Каракачанов са назначени за заместител министър-председатели, а Сидеров става водач на групата на Обединения родолюбец в Народното събрание. На 16 ноември Валери Симеонов подаде оставка като заместител министър-председател, след седмици улични митинги от страна на майки на деца с увреждания, които той обиди, и който упорстваха за оставката му.

Матева декларира пред EURACTIV, че главният източник на приходи за Вътрешна македонска революционна организация, под управлението на Каракачанов, е схемата за пазаруване на паспорти. По времето когато тя е заемала поста си са кандидатствали основно македонски жители. Според думите й, тя е споделила на българската прокуратура, че Каракачанов е получавал сред 550 и 1500 евро за всеки македонски жител, получил посредством машинация български паспорт. Броят на претендентите дневно е бил към 150-200 души, е декларирала още тя пред прокуратурата. Македонците са плащали тези суми, с цел да получат подправен документ от български генезис. Матева се е опълчи на измамата и е блокирала над 7 000 заявки. Тогава Каракачанов, в качеството си на ръководител на Вътрешна македонска революционна организация към този миг, оказва напън върху министъра на правораздаването Захариева, с цел да я уволни и да отблокира заявките. Матева твърди, че Каракачанов е бил подложен на напън от македонци, които са платили подкупи, само че поради блокираните документи са си поискали парите им назад.

Според Матева самата Захариева е била подложена на напън от страна на Каракачанов и се е противопоставила в първичен интервал, до момента в който евродепутатът Андрей Ковачев е провел среща на 3 юни 2016 година с представители на българска неправителствена организация в Македония. Андрей Ковачев е български евродепутат, заместник-председател на групата на ЕНП. След срещата Захариева е направила завой и е почнала да упорства за угаждане на политиката на Каракачанов за предоставяне на паспорти на клиентите му. В същото време Захариева поставя старания да отстрани Матева от вземането на решения и скоро го прави.

Матева твърди, че е показала задоволително доказателства за изказванията си пред прокуратурата, само че никой от тримата високопоставени чиновници, посочени в публикацията, не е разследван. Тя твърди още, че отстраняването й и последвалото игнориране на свидетелските й показания е част от съдружното съглашение сред Каракачанов и Борисов.

Статията показва, че европейската комисия подлага на критика България за несъразмерните пълномощия на основния прокурор, над който няма институционален контрол. Сегашният основен прокурор Сотир Цацаров се възприема като другарски надъхан към Борисов.

.
Източник: Гласове. През юни 2018 година Екатерина Захариева открива музикален фестивал в Скопие. На фотографията към материала са евподепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, министър председателят Зоран Заев и външната министърка Захариева

Захариева е нарекла изказването на Матева " изненада ", като е споделила, че като началник тя постоянно е предложила " цялостна поддръжка ". Захариева е обяснила още, че Матева е отказала предлагането й да бъдат назначени още пет чиновници и да вкара усъвършенствания в осведомителната система.

Документите, предоставени от Матева, обаче демонстрират, че тя е споделила на прокуратурата, че сходни опити " за подкрепяне за работния развой " са имали за цел да улеснят противозаконното снабдяване на документи, а не да подобрят ефикасността.

Евродепутатът Ковачев също е декларирал, че е сюрпризиран от тълкуването на неговата роля от Матева. Евродепутатът декларира, че срещата, която е подкрепил с българската неправителствена организация в Македония, е имала за цел да преодолее блокираните кандидатури. По думите му едно от заявките се е отнасяло до внука на историческа фигура. " Жалко, че тази тематика се употребява за политически обвинявания и дивиденти ", разяснява Ковачев.

Бившият дипломат на България Велизар Енчев декларира пред EURACTIV, че е изпратил писма до Европейската комисия, в това число до ръководителя Жан-Клод Юнкер, комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и комисаря по правораздаването Вера Йоурова. В писмата той дава детайлности за измамата и е изискал от изпълнителната власт на Европейски Съюз да предприеме дейности. Енчев твърди, че Европейски Съюз не може да гледа по различен метод, когато европейското поданство се дава по престъпен метод на хиляди чужденци, които заплащат подкупи. Много от тях са задържани в чужбина за закононарушения.

Темата с пазаруването на българско поданство и придобиването на паспорти ее упомената в резюме на стр. 19 от последния отчет на Комисията за напредъка в границите на по този начин наречения механизъм за съдействие и инспекция.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР