Заместник-кметът на София Дончо Барбалов и председателят на Постоянната комисия

...
Заместник-кметът на София Дончо Барбалов и председателят на Постоянната комисия
Коментари Харесай

Ремонтират с около 1 млн. лв. Банката за майчина кърма

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов и ръководителят на Постоянната комисия по опазване на здравето и обществени действия към СОС доктор Веселин Милев през днешния ден ревизираха по какъв начин вървят строително-ремонтните действия в постройката на Банката за майчина кърма в столицата. Проектът е на стойност 950 000 лева и включва замяна на ВиК, отоплителната и електрическата апаратура, слагане на топлоизолация и повсеместен вътрешен ремонт на постройката, възобновяване на фасадата и облагородяване на пространството към обекта. Средствата са обезпечени от бюджета на Столичната община, а изпълнителят на ремонтните действия е определен след открита процедура по Закона за публичните поръчки.

На 1 юни 2019 година Банката за майчина кърма /БМК/ в София ще навърши 30 година От три десетилетия постройката не е била ремонтирана. БМК е единствена за Столична община и цяла Западна България, и се финансира единствено от бюджета на Столичната община. Държавата не заплаща за този тип услуга. Събраната от донори кърма се дава гратис на здравни заведения и частни лица за нуждаещи се недоносени бебета, кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко или с вродени болести, както и на новородени, чиито майки са заболели от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и душевен болести.

В банката има поделение по събиране, предпазване и пласмент на майчината кърма, поделение по пастьоризация и лиофилизация, и лаборатории по микробиология и биохимия. Медицинският личен състав е профилиран – лаборанти, микробиолози, лекари.

Преди няколко години Столичната община купи за Банката единствения по рода си в страната уред „Милкоскен“, калибриран за проучване биохимичните индикатори на майчината кърма.

В момента активността на банката е спряна, поради ремонта. Веднага след приключването му ще бъдат известени всички донорки и активността ще се възобнови. Предвидено е възобновяване на профилираната здравна инсталация за диагностика, микробиологичен разбор на кърмата и на донорките.

За нуждаещи се заболели бебета или новородени, чиито майки не могат да кърмят по здравословни аргументи, кърмата се дава гратис. За здрави новородени кърмата е против възнаграждение – 1,80 лева на литър.

През тази година Столичният общински съвет е дал своя вот 5,5 млн. лева за вложения в ремонтни действия и пазаруване на нова инсталация в общинските лечебни заведения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР