Заместник-кметът на Община Видин по европейски политики и инвестиции Десислава

...
Заместник-кметът на Община Видин по европейски политики и инвестиции Десислава
Коментари Харесай

Проектът за подмяна на отоплителни уреди във видинските домакинства се изпълнява в срок

Заместник-кметът на Община Видин по европейски политики и вложения Десислава Тодорова показа информация за настоящото осъществяване на план „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин “ по време на днешното съвещание на Общинския съвет. В дневния ред бе включено предложение за зареждане с 1500000 лева на банкова извънбюджетна сметка по плана.

Средствата са нужни за разплащане на дейностите по втория стадий – доставка, монтаж и гаранционна техническа поддръжка на новите отоплителни уреди, както и ремонт на старите.

Тъй като планът е на стойност 12000 000 лв., Община Видин няма да е в положение да се оправи без заем за оборотни средства от Фонд „ Флаг “, като предложение за изтеглянето му ще бъде импортирано за гласоподаване в Общинския съвет при започване на идната година. С този заем ще бъдат възобновени на общинския бюджет гласуваните през днешния ден 1500000 лева „ Верификацията на средства от страна на Управляващия орган става в границите на три-четири месеца. През това време ние се отчитаме постоянно, само че верификацията лишава време, през което ние би трябвало да сме в положение да заплащаме на компаниите реализатори, с цел да не прекъсват те своята работа. Затова Общината в точния момент подхваща всички ограничения за обезпечаване на нужните оборотни средства “, акцентира Тодорова.

Тя добави, че преди три седмици е получено писмо от страна на Управляващия орган, че няма забележки или открити нередности по отношение на извършената социална поръчка за доставка и монтаж на новите екологични уреди в семействата и демонтажа на старите. До момента са инсталирани 68 пелетни котли; 82 пелетни камини; 6 топловъздушни камини и общо 104 климатика.

Общински съветници сложиха въпроси по отношение на получени сигнали от жители, съгласно които при идването на компанията, извършваща монтажите, им е казано, че би трябвало да заплатят избрана сума и по тази причина те се отхвърлят. Десислава Тодорова акцентира, че в контракта, подписан от всеки претендент, утвърден за приемане на нови отоплителни уреди, категорично е записано, че всички разноски, свързани с построяването на отоплителната апаратура са за сметка на съответния заявител. Тя изясни, че главната причина за отводи са доста нарасналите цени на пелетите. Заместник-кметът подсети, че поради положителното осъществяване на плана досега, Община Видин получи спомагателни над 3300 000 лв.. Това ще даде опция през януари месец следващата година да бъде оповестена още една покана за набиране на заявки от искащи да получат нови екологични отоплителни уреди.

На съвещанието бе взето решение за основаване на Общинско дружество „ Зони за платено паркиране “, с което активността се отделя от Общинското дружество „ Пазари и паркинги “. „ Първата цел на това предложение е възстановяване на качеството на атмосферния въздух, посредством контролиране на трафика в централната градска част. Втората цел е възстановяване на организацията на придвижването. И едвам третата цел, която сме си сложили, е обвързвана с събитието, че до момента тази активност е била неефективна във финансов аспект “, означи по време на дебатите заместник-кметът по финансовата активност Цветомира Илиева. Тя посочи, че след въвеждането, считано от 1 април, на новите правила за работа на зоните за платено паркиране във Видин, което бе направено с решение на Общинския съвет, средномесечните доходи възлизат на към 30000 лева Тази сума е изцяло задоволителна, с цел да бъдат покрити разноските и даже да се генерира прочут доход. Илиева уточни, че до тогава „ синята зона “ е работила на загуба, което е посочил и отчетът от направения вътрешен одит за интервала 2020-2021 година. Заместник-кметът съобщи, че след основаването на независимо дружество ще бъдат увеличени и трудовите хонорари на инспекторите, които по осем часа дневно са на открито и извършват отговорностите си даже при тежки метеорологични условия.

Петър Петров, който сега е началник на „ синята зона “, изясни, че пазарите и зоните за платено паркиране действат върху напълно друга нормативна база, като вторите се ръководят въз основа на Закона за придвижване по пътищата и Наредбата за организация на придвижването в град Видин, която Общинският съвет е приел. Петров бе безапелационен, че със основаването на Общинско дружество „ Зони за платено паркиране “ активността ще се усъвършенства, защото досега е имало случаи на размиване на отговорностите на фона на радикално другите действия, които са свързани с работата на пазарите и тази на „ синята зона “.

Общинските съветници също по този начин гласоподаваха прекосяването на звено „ Охрана “ към структурата на Общинска администрация – Видин. То става част от отдел „ Контрол и запазване на публичния ред “, който се преименува в отдел „ Контрол, запазване на публичния ред и защита “. Числеността на отдела се усилва с 27 чиновници, от които 5 бр. на служба „ контрольор “ и 22 бр. на служба „ специалист-охрана “. С тази смяна ще се реализира по-добра действеност, само че нищо в самата активност няма да се промени, увери секретарят на Общината Емилиян Енчев.

Единодушно бе утвърдено да стартира процедура за разширение на новия гробищен парк на Видин. Общинският съвет даде позволение за разработване на план за изменение на Общия организационен проект на град Видин в обсега на аграрен парцел в местността Алимана, за смяна на предназначението му от територия за „ обработваеми аграрни земи “ в територия за „ гробищен парк “. Имотът е в съседство с Новия гробищен парк, който по този метод ще бъде уголемен с спомагателна повърхност от над 28478 кв. м.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР