Заместник-главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов

...
Заместник-главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов
Коментари Харесай

Заместник-главният прокурор: Не е ясно какво става, ако парламентът не успее да избере своята квота във ВСС

Заместник-главният прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов не се ангажира с коментар допустимо ли е Народното събрание да не успее да избере своите представители в идващия Висш правосъден съвет.

Така наречената парламентарна квота е 11-членна и за избора ѝ Конституцията планува квалифицирано болшинство. Депутатите към момента не са разкрили процедурата за избора на своята квота.

По време на Общото заседание на следователите за избор на техния представител в идващия състав на правосъдния кадрови орган Сарафов беше безапелационен, че сътрудниците му ще изберат най-достойния, най-почтенния и най-коректния магистрат всред тримата претенденти.

На въпрос какво ще стане, в случай че следователи, прокурори и съдии изберат своята 11-членна квота, а Народното събрание - не, Сарафов отговори:

" Ситуацията би била невиждана. Аз обаче съм на твърдата си позиция, че правосъдната власт не може да остане без Висш правосъден съвет. Това е все едно страната да остане без държавно управление, без бюджет, без ръководство - т.е., Съвет би трябвало да има. Дали ще има нов Съвет, или ще остане да работи сегашният, свръхмнадата си, това аз не бих могъл да ви кажа. Това решение, което би трябвало да се вземе в това число и от Конституционния съд ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР