Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като

...
Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като
Коментари Харесай

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас

Броят на новите случаи на ковид се усили и като безусловно число, и като %, сочат данните на Единния информативен портал. 5 са записаните инфектирани, като те нарастват с 4 по отношение на предходния доклад, когато имаше 1 случай. За последното денонощие са направени общо 852 теста (PCR и антигенни), което е с 575 повече по отношение на предходния доклад, когато имаше 277 проби. Така процентът се трансформира от 0,36% на 0,58 на 100.

За деня има направени 825 антигенни теста, като с тях са открити 5 случая, т.е. позитивните проби са 0,6 на 100. Направени са 27 PCR теста, като няма регистрирани случаи. Само в три области - Бургас, Варна и Пловдив, има нови случаи. В останалите 25 области няма открити инфектирани.

Общо доказаните случаи са 1 339 921. Направени са 3 812 400 PCR и 7 873 668 антигенни теста (общо 11 686 068), като междинният % на позитивните проби от началото на пандемията е 11,46 на 100 - без смяна на дневна база. Още: COVID-19 протича по-леко, само че може да докара до проблеми със слуха Активните случаи се усилват и към този момент са 8098 - още веднъж с 2 повече. Според специалисти, големият спад при започване на юли 2022 година, когато в границите на две седмици броят на дейните инфекции понижа с към 90 000, се изяснява с обстоятелството, че е имало доста неотчетени оздравели пациенти през миналите две години и изключително по време на пиковете на предходните талази, когато регионалните РЗИ-та бяха извънредно натоварени, поради което не се отчитаха действителните бройки и в този момент този индикатор се поправя.

Броят на приетите в болница лица още веднъж остава без смяна - 125 (1 нов е приет в болница, 1 е изписан от болница). За съпоставяне при най-тежките дни на пандемията през април 2021 година в лечебни заведения се лекуваха над 10 500 души. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 20 - без смяна на дневна база. Именно заетостта на интензивните кревати е един от главните критерии за стягане на ограниченията у нас, а не както до момента броят инфектирани лица или дейните случаи.

В тази връзка в Единния информативен портал се показват данни за заетостта на интензивните кревати в петте клъстъра. Цялата страна е на Етап 0 - синя зона т.е. най-ниското равнище. Заради намаляването на натовареността в интензивните браншове, от 21 март 2022 година зеленият документ отпадна изцяло. А с идването на петия длъжностен кабинет, назначен от Румен Радев, стана ясно, че всяка седмица експертен съвет ще регистрира най-важните данни и ще взема решение дали и какви ограничения ще има. 3 са публично регистрирани като излекувани в последния доклад, като по този начин общата численост към този момент е 1 293 075. За последното денонощие още веднъж няма регистрирани умряли. Така броят на изгубилите борбата с вируса в България остава 38 748.

Общо 26 755 медицински лица са измежду формалните случаи на ковид, което значи, че няма нови. Няма данни за публично карантинирани в Единния портал. Това се дължи на взетото решение болните от Коронавирус към този момент да не бъдат поставяни в изолираност. Пред последните дни обаче още веднъж се заприказва за връщане на формалната самоизолация за инфектираните с ковид. Предложенията са няколко, като към момента карантината не е въведена още веднъж публично. От здравното министерство показват данни и каква част от инфектираните, постъпилите в болница и умрелите не са били изцяло имунизирани. През последното денонощие 80% от откритите случаи не са били имунизирани. Единственият приет в болница не е бил ваксиниран.

Единният информативен портал дава данни и за поставените дози ваксини. До момента те са общо 4 726 470, което значи, че има 2 нови дози. От края на септември 2023 година имаше забележителен растеж спрямо предходните месеци, когато този брой рядко надхвърляше 20 дневно. Това се изяснява с първата доставка на имунизацията против подварианта XBB 1.5 на Омикрон, за която експертите твърдят, че защищава както от него, по този начин и от производните му, наречени Ерес и Перола.

Според последния доклад 2 078 005 души или 31,96 на 100 са със приключен имунизационен цикъл - сложени две иРНК дози или една на компанията " Янсен ". Тази цифра означи няколко фрапантни скокове и спадове през последните месеци, за които нямаше публично пояснение. На 13 юли хората с цялостна имунизация понижиха с 13 364 по отношение на предходния доклад. Данните означиха спад и сред 20 и 21 март с към 9000 души, а на 4 юли необяснимо се усилиха с 13 385.

1 008 148 души или 15,5 на 100 пък са получили и бустерна доза, като най-вече от тях са в столицата. Общо 135 578 души пък са си сложили от приспособената против разновидността Омикрон ваксина. От 27 юни 2022 година всички искащи могат да си слагат и втора бустерна доза. Тя би трябвало да се направи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина. Всички лица на и над 18 година, които желаят да получат втора бустерна ваксина против COVID-19, могат да го създадат във имунизационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична здравна помощ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР