Заместник финансовият министър Кирил Ананиев е номинацията на управляващите за

...
Заместник финансовият министър Кирил Ананиев е номинацията на управляващите за
Коментари Харесай

Финансист за пръв път ще поеме здравното министерство

Заместник финансовият министър Кирил Ананиев е номинацията на ръководещите за нов здравен министър научи „Труд“.

Ако поеме поста, Ананиев ще бъде първият финансист на чело на Министерство на здравеопазването. Единственият сходен случай до в този момент е икономистът Славчо Богоев, който оглавяваше ведомството в интервала 17 юли 2003 – 16 август 2005 по времето на кабинета „Сакскобургготски“.

Днес политическият съвет на обединението излъчи номинация за министър на опазването на здравето, само че името му не беше обявено. Стана ясно единствено, че не е доктор, а финансист.

Ананиев е член на Надзорния съвет на здравната каса. Той също по този начин взе участие в правенето на държавния бюджет при съвсем всички държавни управления през последния четвърт век.

Той е заместител министър на финансите в държавните управления на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От януари до май 2017 година е длъжностен министър на финансите в кабинета на проф. Огнян Герджиков.

Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 година в София. Завършва компетентност „ Финанси и заем “ във Висшия стопански институт „Карл Маркс“, София. Специализира в УНСС и в Съединените американски щати.

През 1980 година постъпва на работа в Министерство на финансите. Започва като експерт в Дирекция „ Финанси и нормативи на социално-културната сфера “, след което поредно е заемал длъжностите основен специалист в същата дирекция, основен експерт в Дирекция „ Финанси на извънпроизводствената активност “ и шеф отдел на Главно ръководство „ Държавни разноски “. В интервала от 1996 до 1998 година работи като завеждащ „ Финансово-административната работа “ в непрекъснато посланичество на Република България към Организация на обединените нации и други интернационалните организации в Женева.

Кирил Ананиев е изпълнявал длъжностите:

Член на Съвета на шефовете на „ Нефтохим “ (юли 1998 – декември 1999)
Член на Надзорния съвет на „ Банка ДСК “ ЕАД (от септември 2001)
Член на УС на Националната здравноосигурителна каса (1999 – 2002), след което ръководител на УС на НЗОК (2002 – 2005)
Член на Надзорния Съвет на „ Булгартабак холдинг “ (до 22 декември 2005)
Член на съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ (от 4 ноември 2005)
Член на Надзорния съвет на Българска банка за развиване (до септември 2009)

До номинацията на нов здравен министър се стигна, откакто проф. Николай Петров подаде оставка и тя беше призната от премиера Бойко Борисов. Официално министър председателят ще внесе номинацията в Народното събрание след гласуването на Бюджет 2018.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР