Заместник-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ)

...
Заместник-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ)
Коментари Харесай

Доцент Иванова: Ако хората в паниката си купуват и пият йод, ще си изгорят червата

Заместник-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ) разяснява апелите на румънското здравно министерство хората да се запасят с йодни таблетки

"В момента няма място за суматоха, през днешния ден сме измерили пробите въздух, взети през вчерашния ден и оня ден, и те са под минимално измеряемата интензивност "

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ) към Министерството на здравеопазването доцент Кремена Иванова, потърсена за мнения във връзка информации за основана суматоха в Румъния, обвързвана с таблетките калиев йодит и изявление на съветски посланик, представен през вчерашния ден от ТАСС, че страната ни може да бъде една от засегнатите при сериозна повреда в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна.

Фоновите стойности са в рамките на естествения декор, акцентира доцент Иванова. Тя означи, че с изключение на детекторите на НЦРРЗ и вземането на въздушни проби и атмосферни отлагания, Министерство на околната среда и водите също има система с точки за премерване на радиационния декор в цяла България, измервания се вършат и в цяла Европа, от Европейската комисия и Световната здравна организация (СЗО). Заместник-директорът на НЦРРЗ акцентира още, че радиационният декор се следи от самото начало, а данните се обобщават за всяка седмица и се разгласяват в интернет.

Имаме спешен проект и знаем какво да вършим при положение на нужда, съблюдават се критериите на СЗО, уточни доцент Иванова. По думите ѝ при отклонения в измерваните стойности се осведоми и министърът на опазването на здравето.

В отговор на въпрос доцент Иванова изясни, че потребността от предприемане на ограничения настава, в случай че има действително замърсяване и уредите демонстрират повишени стойности. Тези ограничения са написани в спешен проект на организацията, по който се реализират годишни тренировки за разнообразни обстановки, посочи тя. В подобен случай се планува събиране на Национален щаб, който според от стойностите взема решение какво да се прави, разясни експертът.

Ако стане нещо, хората наложително ще знаят по какъв начин да реагират, освен ще го има уеб страницата ни, само че и самият Национален щаб ще излъчи информация какво да се прави, уточни доцент Иванова. Тя изясни, че според от замърсяването има разнообразни планувани ограничения.

В момента няма действителна заплаха, акцентира доцент Иванова.

Специалистът разясни, че откакто се засече действително замърсяване, Министерството на здравеопазването дава тенденция да се вземат йодни таблетки. Те се съхраняват от "Гражданска отбрана " и се раздават гратис на популацията при нужда, уточни доцент Иванова. По думите ѝ приемането им би трябвало да е съобразено с измерените стойности, а пиенето на доста хапчета не е целесъобразно.

Всеки знае, че като надвиши дозата на едни медикаменти, всичко се поврежда, сподели доцент Иванова. Като заситиш щитовидната жлеза с йод, когато не е належащо, има доста по-лоши реакции, няма смисъл, сподели физикът. Тя дефинира като "абсурд " пиенето на йод, който се поставя на външни рани. "Ако хората в суматохата си купуват и пият йод, ще си изгорят червата ", предизвести доцент Иванова. По думите ѝ йодните таблетки също пренасищат с йод жлезата, което не въздейства добре на организма. Доц. Иванова подсети, че те могат да се одобряват до избрана възраст, съгласно условие на СЗО, и по тази причина не се позволява продаването и пазаруването им.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР