Замърсяването на въздуха в градовете причинява 1,8 милиона смъртни случая

...
Замърсяването на въздуха в градовете причинява 1,8 милиона смъртни случая
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха причинява 1,8 млн. смъртни случая годишно в света

Замърсяването на въздуха в градовете предизвиква 1,8 милиона смъртни случая в международен мащаб всяка година, демонстрират две изследвания, оповестени в списание " Лансет планетари хелт " и представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Освен това съвсем 2 милиона случая на астма измежду децата в международен мащаб годишно са свързани с излагане на замърсяване с азотен двуокис от отделяните излъчвания от моторни транспортни средства. Два от три сходни случая са регистрирани в градски региони, демонстрират данните.

В едно от проучванията е проследена концентрацията на фини прахови частици във въздуха и трендовете при смъртността в над 13 хиляди града по света в интервала сред 2000 и 2019 година, последната година, за която има налични данни. Второто изследване е за равнищата на азотен диоксид в същите обитаеми места и въздействието му върху популацията.

Във всички взели участие в проучването градове междинните концентрации на фините прахови частици във въздуха са били до 300% по-високи от прага, избран от Световната здравна организация (СЗО) за нездравословно излагане през 2021 година, изясняват учените.

Приблизително 61 на всеки 100 хиляди смъртни случая в градските региони по света са били свързани с излагане на фини прахови частици през 2019 година, като най-вече са били в Югоизточна Азия - 84 на 100 хиляди, сочат данните.

В международен мащаб е имало към 1,8 милиона повече умряли хора, като това е разликата сред действителните смъртни случаи и прогнозния брой въз основата на исторически трендове съгласно Центровете за надзор и профилактика на болесттите. Те са породени от замърсяване на въздуха единствено през 2019 година, настояват откривателите.

В същата година са регистрирани и 1,85 милиона нови случаи на астма при децата, свързани с азотен двокис. Това е малко под 9% от всички диагностицирани белодробни болести през 2019 година, демонстрират данните.

В градските региони азотният двуокис е отговорен за 16% от всички нови случаи на астма измежду подрастващите през 2019 година, макар че процентът на страдащите от нея в обсъжданите градове е намалял през 20-годишния интервал на изследване и това в известна степен се дължи на увеличение на популацията, съгласно учените.
Децата и възрастните хора поемат тежестта на здравните затруднения, свързани с излагането на замърсяване на въздуха, изясняват специалистите.

" За да се избегне огромната тежест за публичното опазване на здравето от замърсяването на въздуха, ще се изискват тактики освен за понижаване на нездравословните излъчвания, само че и възстановяване на цялостното публично здраве ", споделя Вероника Съдърленд от университета " Джордж Вашингтон " във Вашингтон, която е съавтор на двете изследвания. Според нея по-голямата част от международното градско население към момента живее в региони с нездравословни равнища на замърсяване на въздуха.
Около 55 на 100 от международното население живее в градовете съгласно СЗО, и 86 % или 2,5 милиарда от тях са изложени на нездравословни равнища на микроскопични прахови частици във въздуха, изясняват Съдърленд и сътрудниците й.

В Съединени американски щати над 40 на 100 от хората населяват градове с вреден въздух, съгласно данните.

Излагането на фините прахови частици е обвързвано и с разнообразни здравословни проблеми, измежду които астма и други белодробни положения, сърдечни заболявания и деменция, демонстрираха минали изследвания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР