Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до

...
Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до
Коментари Харесай

Мръсният въздух убива хиляди европейци всяка година

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до 238 000 случая на преждевременна гибел в Европейския съюз през 2020 година, заяви органът за наблюдаване на околната среда. Това е леко нарастване по отношение на миналата година, предаде БГНЕС.

В целия съюз през тази година " излагането на концентрации на фини прахови частици над целесъобразното равнище на Световната здравна организация за 2021 година е довело до 238 000 случая на преждевременна гибел ", се споделя в нов отчет на Европейската организация по околна среда.

Това е малко повече от записаните през 2019 година в Европейски Съюз, макар спада на излъчванията, дължащ се на рестриктивните мерки на Covid.



Според СЗО замърсяването на въздуха е причина за седем милиона преждевременни смъртни случая годишно в международен мащаб, което го слага наедно с тютюнопушенето или неприятното хранене.

Фини прахови частици, или PM2,5, е термин за фини прахови частици, които нормално са непряк артикул от изгорелите газове на колите или електроцентралите, употребяващи въглища.



Малкият им размер разрешава да навлязат надълбоко в дихателните пътища, като утежняват риска от бронхит, астма и белодробни болести.

Острата експозиция на озон (O3) е довела до преждевременната гибел на 24 000 души.

Пандемията от коронавирус пък стана причина за гибелта на някои хора, които към този момент живеят със болести, свързани със замърсяването на въздуха.

Европейски Съюз желае да понижи преждевременните смъртни случаи, свързани със замърсяването с фини прахови частици, с 55% през 2030 година спрямо равнищата от 2005 г.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР