Замърсяването на въздуха представлява по-голям риск за здравето на хората

...
Замърсяването на въздуха представлява по-голям риск за здравето на хората
Коментари Харесай

Мръсният въздух е най-голямата глобална заплаха за човешкото здраве

Замърсяването на въздуха съставлява по-голям риск за здравето на хората по света, в сравнение с тютюнопушенето или потреблението на алкохол, като тази заплаха е по-голяма в избрани райони като Азия и Африка, оповестяват Ройтерс и Франс прес, базирайки се на ново проучване.
Според отчета на Института за енергийна политика към Чикагския университет (EPIC) по отношение на световното качество на въздуха, замърсяването с фини прахови частици, които се отделят от моторни транспортни средства, индустрията и пожари, съставлява " най-голямата външна опасност за публичното здраве " в международен мащаб.
Въпреки този факт обаче средствата, предопределени за битка със замърсяването на въздуха, съставляват единствено дребна част от тези, отделяни, да вземем за пример, за инфекциозни болести, се показва в отчета.
Замърсяването с фини прахови частици усилва риска от белодробни и сърдечни болести, инсулт или рак.
Постоянното съблюдаване на прага за излагане на действието на фини частици, избран от Световната здравна организация (СЗО), може да усили световната дълготрайност на живота с 2,3 години, пресмята EPIC въз основа на данни, събрани през 2021 година
За съпоставяне, използването на тютюн понижава продължителността на живота в международен мащаб приблизително с 2,2 години, а недохранването на децата и майките - с 1,6 години.
В Южна Азия, районът в света, който е най-засегнат от замърсяването на въздуха,  ефектите върху публичното здраве са осезаеми.
Столицата на Индия Делхи е " най-замърсеният мегаполис в света " съгласно отчета.       
От друга страна Китай е " постигнал незабравим прогрес в битката си против замърсяването на въздуха ", почнала през 2014 година, споделя Криста Хасенкопф, шеф на стратегиите за качество на въздуха на EPIC.
Замърсяването на въздуха в страната е намаляло приблизително с 42,3 % сред 2013 година и 2021 година, само че остава шест пъти по-високо от прага, предложен от СЗО. Ако този прогрес продължи във времето, продължителността на живота на китайското население може да се усили приблизително с 2,2 години, съгласно EPIC.
Като цяло обаче районите в света, които са най-засегнати от замърсяване на въздуха, получават минимум средства за битка с този риск, се показва още в отчета.
" Съществува голямо противоречие сред местата, където въздухът е най-замърсен, и тези, където се отделят най-вече запаси в групов и световен мащаб за разрешаване на казуса ", отбелязва Криста Хасенкопф.       
Въпреки че съществуват интернационалните механизми за битка с ХИВ, малария и туберкулоза, като да вземем за пример Глобалният фонд, който влага 4 милиарда $ годишно в битката с тези заболявания, няма еквивалент за замърсяването на въздуха.       
В Съединени американски щати програмата за чистотата на въздуха е съдействала за понижаване на замърсяването му с 64,9 % след 1970 година, вследствие на което междинната дълготрайност на живота на американците се е нараснала с 1,4 години.
В Европа подобряването на качеството на въздуха през последните десетилетия следва динамичността, следена в Съединени американски щати, само че към момента има огромни разлики сред източната и западната част на континента.
Всички тези старания обаче са застрашени от възходящия брой горски пожари по света, които провокират пикове в замърсяването на въздуха. Огнените стихии са породени от повишението на температурите и увеличението на епизодите на засушаване, свързани с климатичните промени. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР