Замърсяването на въздуха, което ще бъде предизвикано от увеличения трафик

...
Замърсяването на въздуха, което ще бъде предизвикано от увеличения трафик
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха е новият ни аргумент срещу пакета Мобилност

Замърсяването на въздуха, което ще бъде провокирано от нараствания трафик от товарни коли, е един от новите причини на българското държавно управление пред Брюксел за преразглеждане на пакета " Мобилност ". Това сподели и министърът на превоза и известията Росен Желязков. На този стадий имаме основни позиции, от които няма да отстъпим. Това са връщането на камиона, връщането на лидера, в случай че с декларация той не съобщи къде желае да употребява своята отмора и въпросът с двустранните транспорти, посочи отрасловият министър. По думите му български компании се записват в Европа, с цел да избегнат нововъведените промени. Според него най-застрашени са дребните и междинни предприятия, които сформират близо 70% от транспортния отрасъл.

Пред медиите министър председателят Борисов заяви още, че България и още пет страни - Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, са изпратили писмо до Екологичен потенциал и Европейска комисия във връзка с Пакета " Мобилност I ", като задачата е той да бъде преразгледан. " Толкова доста кръпки му се сложиха, че към този момент загуби първичния си смисъл ", безапелационен беше министър-председателят Бойко Борисов.

В писмото, инициирано от шестте европейски страни, измежду които е и България, се показва, че е нужна задълбочена полемика, която взима поради националните специфики на всички страни членки, в това число на тези, които се намират на външните граници на Европейски Съюз. ДНяма да приемем ограничения, които основават ненужни разделения в Европейски Съюз. Ние сме мощно уверени, че новите законодателни ограничения би трябвало да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те би трябвало да запазят конкуренцията в транспортния бранш на Европейски Съюз, без да слагат нашите компании в по-лоша позиция, в сравнение с компании, произхождащи от трети страни, се отбелязва още в писмото.

Посочва се още, че някои от предложенията в пакета ще доведат до увеличение броя на празните курсове на камионите, което автоматизирано значи и съществени спомагателни стотици хиляди тонове въглеродни излъчвания годишно. Шестимата министър председатели приканват Европейския парламент и комисията деликатно да проучват предложенията, свързани с Пакета " Мобилност I ", и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани ограничения, преди предговорите да продължат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР