Зам.-председателката на парламента от ИТН Ива Митева е напът да

...
Зам.-председателката на парламента от ИТН Ива Митева е напът да
Коментари Харесай

Ива Митева се устреми към КС

Зам.-председателката на Народното събрание от Има Такъв Народ Ива Митева е напът да стане парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание. Това научи " Сега " от различни източници от депутатските среди и правосъдната власт. Според тях Митева още от пролетта изявява предпочитание да продължи кариерата си в Конституционния съд и ще получи поддръжката на ръководещата коалиция. Самата Митева не бе открита за коментар.

В момента в Конституционен съд има едно свободно място от квотата на Народното събрание, само че в края на февруари се освобождава и второ. Затова депутатите ще изберат вкупом двамата си нови представители в Конституционен съд. Изборът на конституционни съдии няма да бъде тестване за Народното събрание, в случай че има напрежение около номинациите, то ще е в ръководещата коалиция. Причината е, че членовете на Конституционен съд се избират с нормално болшинство, а Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България имат общо 134 гласа, които са задоволителни за избора. Не толкоз елементарно обаче ще бъде с избора на членове на Висшия правосъден съвет и на инспектората към него, за които са нужни 160 гласа.

Очаква се Народното събрание напълно скоро да открие процедурата по желание на конституционни съдии, с цел да може да е подготвен до края на февруари.

Всички, с които " Сега " беседва, обясниха, че едното от местата е " непокътнато " за Митева, само че за другото договарянията още вървят. Много евентуално е това да е човек от адвокатурата. Спрягат се имената на Даниела Доковска , Валя Гигова и Михаил Екимджиев . Известно е, че към този момент Доковска отхвърля да одобри такава номинация. При юристите, изключително тези с добра и уважавана процедура, каквито са и тримата, с изключение на всичко стои и въпросът, че като конституционни съдии биха имали доста по-малък приход, в сравнение с сега и това е допустима спирачка. Другата е рискът имената им да бъдат свързани с една или друга политическа мощ.

Бившият арбитър в Страсбург Здравка Калайджиева също е в листата с евентуални претенденти. Там е и пенсионираният арбитър Борислав Белазелков , само че за него източниците на  " Сега " споделиха, че главно самичък се спряга, както се е случвало и при последните няколко " завъртания " в Конституционен съд. 

ПРОЦЕДУРАТА

Квотите в 12-членния Конституционен съд са три - на президента, на Народно събрание и на правосъдната власт. До 2021 година мандатите на четирима съдии изтичаха едновременно. През 2012 година обаче президентът Росен Плевнелиев осуети клетвата на определената от Народното събрание Венета Марковска с претекст, че има прокурорско следствие за търговия с въздействие. Прокуратурата по този начин и не заяви публично какъв е изходът от това следствие. Марковска, която беше висш арбитър, напусна и правосъдната власт и сега е юрист.

Заради тези събития през ноември м.г. изтекоха мандатите единствено на трима съдии - на ръководителя на съда Борис Велчев, който бе назначен в Конституционен съд от президента, на определения от Народното събрание Анастас Анастасов и на излъчения от висшите съдии Георги Ангелов. Сега през февруари изтича мандатът на избрания от Народното събрание на мястото на Марковска Гроздан Илиев.

Съдиите и президентът попълниха квотите си в точния момент - Радев назначи, а съдиите избраха. Конституционен съд пък избра.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР