Зам.-министърът в МОСВ Тома Белев коментира казусаЗам.-министърът в МОСВТома Белев

...
Зам.-министърът в МОСВ Тома Белев коментира казусаЗам.-министърът в МОСВТома Белев
Коментари Харесай

След години борба: МОСВ взе решения за депо Враждебна

Зам.-министърът в Министерство на околната среда и водите Тома Белев разяснява проблема

Зам.-министърът в МОСВТома Белев приказва пред репортера на Радио София Йоана Георгиева за срещата сред него, Иван Велов от Министерство на околната среда и водите и Инициативен комитет "Враждебна ", които водят битка със "Софинвест " сдружението, което позволява депониране на нерегламентиран боклук върху зона за рекултивиране в хранилище Враждебна.

От диалога с Тома Белев, който е продължение на по-стара тематика научихме, че на срещи с разнообразни инициативни комитети се дискутира използването на общ организационен проект във връзка с влажните зони, които са в целия регион "Кремиковци " и "Искър ". Той уточни, че се разяснява и до каква степен общинското хранилище за строителни боклуци се оправя с депониране само на строителни боклуци и дали в резултат на неприятно ръководство на депото има замърсяване на околната среда и подземните води.

По думите на Белев, от Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда ще се извършат инспекции в границите на 14 дни. Относно езерата, които са получени в резултат рандеман на баластра в предишното, той показа, че все още по кадастър се водят нарушени територии. Още през 2009 година е взето решение те да бъдат предопределени за запазване на природата и да има паркове към тях, само че за жалост досега това не е осъществено.

Белев съобщи, че до момента в който е настоящ Министерския съвет, министерството ще извършва поетите задължения и заключи, че във връзка с депото във "Враждебна " ще бъдат изследвани подпочвените води за замърсяване, с цел да се разгласи езерото и площта към него като воден обект, и ще бъде събирана информация във връзка с местообитанията за размножаване и отмора на предпазените типове.

Повече детайлности можете да чуете в звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР