Зам.-министърът на външните работи Петко Дойков прие новия временно управляващ

...
Зам.-министърът на външните работи Петко Дойков прие новия временно управляващ
Коментари Харесай

България ще активизира контактите си с африканските страни

Зам.-министърът на външните работи Петко Дойков одобри новия краткотрайно ръководещ на посолството на Демократична Република Конго в Прага, акредитирано и за България, Беноа Лабр Мибанга Нгала-Мулуме ва Бадидике, с който разискаха развиването на двустранните връзки и активизирането на икономическите връзки сред двете страни.

По време на срещата в Външно министерство заместник-министър Дойков акцентира, че пред България и Конго са налице необятни вероятности за взаимноизгодно съдействие и продан в редица посоки на двустранните връзки.

„ Взимаме под внимание трите съществени области на интерес, декларирани от конгоанска страна, а точно съдействие при финансирането на планове за развиване, образуване на бизнес конгрес за поощряване на бизнес опциите сред двете страни и продан на настояща информация за политическата обстановка, търговията и обществената сфера на двете страни‘‘, сподели Петко Дойков.

По отношение на опциите за активизиране на икономическия разговор и предприемането на съответни стъпки за обновяване на търговско-икономическото съдействие Петко Дойков сподели, че е належащо да продължи развиването и актуализирането на правната база сред ДР Конго и България.

,,Договорно-правната база в търговско-икономическата област сред двете страни е извънредно остаряла и се нуждае от актуализиране ‘‘, съобщи заместник-министърът.

Сред вероятностите за насърчаване на икономическите контакти с ДР Конго са съдействие при финансирането на планове за развиване в построяването на инфраструктура, селско стопанство, енергетика, опазване на здравето, обучение, туризъм и търговия сред двете страни.

България се стреми да съживи и засилва своите контакти със страни в Африка на юг от Сахара. Като част от тази политика вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева посети през ноември 2019 година Намибия и Ангола.

Дипломатическите връзки сред България и ДР Конго са открити през октомври 1961 година През 2015 година бе намерено почетно консулство на България със седалище в град Лубумбаши и консулски окръг, обхващащ територията на област Катанга. Почетен консул на Република България в Демократична Република Конго е Теодора Игнатова.

В края на срещата Беноа Лабр Мибанга Нгала-Мулуме ва Бадидике съобщи на заместник-министър Дойков копие на публично писмо за назначението му за краткотрайно ръководещ на посолството в Прага, акредитирано и за България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР