Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева е сред лицата от високите

...
Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева е сред лицата от високите
Коментари Харесай

Разследват зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева за корупция

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева е измежду лицата от „ високите етажи на властта “, разследвани от Министерство на вътрешните работи за корупция

Вътрешният министър Иван Демерджиев разгласи, че са проверявани за корупция и злоупотреби със съществени парични средства. Той уточни, че става въпрос за най-малко десетина производства и инспекции, обхващащи и лица с имунитет. На този стадий обаче отхвърля да уточни съответни имена.

Сигурни източници от Министерство на вътрешните работи издават, че след разследваните са някогашният енергиен министър Александър Николов – Сашо Кеша, екс изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов, спортният министър в кабинета „ Кирил Петков “ – Радостин Василев и към момента настоящият зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. 

Данните сочат, че следствието против нея е стартирано през лятото след десетки подадени сигнали от наранени концесионери на плажни линии, хотелиери и туроператори. Според изказванията тя съзнателно е оставила без концесионер плажовете Русалка, Кранево-юг, Буните, Елените, Несебър – остарял град, Мечата дупка и още 11 плажни линии, сдобили се със статут на охраняеми плажове. 

На процедура обаче линиите били нелегално завзети от неслучайни концесионери, които прибирали нелегално пари за шезлонги, чадъри и дори отваряли заведения на плажа, без да заплащат и стотинка на страната. 

В сигнала до ГДБОП се изнасят данни, че Георгиева е поискала от бургаски предприемач по 50 бона годишно, с цел да му издейства 20-годишна концесия на апетитна плажна линия по Южното Черноморие. Бизнесменът обаче изрично отказал да заплати откуп на Георгиева и макар, че предложил най-хубавата концесия, тя била дадена на различен – човек от обкръжението на Валентин Златев. 

Разследването против Георгиева обгръща и отпуснатите с нейния автограф над 150 млн. лева през предходната година на туроператори и хотелиери под формата на безплатна държавна помощ поради пандемията от COVID-19. 

Постъпилите сигнали от туроператори сочат, че Георгиева е одобрявала финансовата помощ единствено за тези, които са минавали през две избрани компании – медиатори, прибирали 20% комисионна. Хотелиерите и туроператорите, кандидатствали независимо, прибирали единствено 10 бона – минималната отпускана сума за сектора.

Проверката продължава и все още, само че съгласно осведомени, проверяващите са се натъкнали на редица смущаващи и голословни заплащания с подписа на Георгиева. 
Освен това съгласно изказванията от хотелиерите са били прибирани и пари за категоризация на хотелите им с повече звезди, освен това по бързата процедура. 

Припомняме, че Георгиева бе назначена на поста през 2014 година като по това време минаваше за доближена до Валери Симеонов. Тя обаче изненадващо резервира поста си и в идващите държавни управления. В туристическия отрасъл настойчиво се разяснява, че това се дължи на близостта й с ексшефа на „ Лукойл “ и сегашен огромен туристически необут Валентин Златев. Тя парадирала с познанството си с него и даже се хвалела, че е персонален посетител на рождените му дни.
Източник: Уикенд 
 

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР