Зам.-министърът на образованието инж. Таня Михайлова завършва едновременно специалността Автоматизирано

...
Зам.-министърът на образованието инж. Таня Михайлова завършва едновременно специалността Автоматизирано
Коментари Харесай

Удължаването на учебната година за седмокласниците не е приумица на МОН, а изискване в наредба от 2015 г.

Зам.-министърът на образованието инж. Таня Михайлова приключва по едно и също време специалността „ Автоматизирано съоръжение на машиностроенето “ в Технически университет – София и професионална педагогика. Има спомагателни квалификации по мениджмънт и маркетинг и по оптична и здравна техника. Професионалният ѝ път се дефинира от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „ М. В. Ломоносов “ - гр. София, където приключва учебно-професионален комплекс, компетентност „ Лазерна техника “, а след това заема поредно длъжностите преподавател, зам.-директор по учебно-производствената активност и шеф. Притежава III професионално-квалификационна степен.
 Добри Чинтулов влиза в конспекта за изпита след VII клас  Нов график: МОН предлага промени във ваканциите и датите за изпитите след VII клас
Г-жо Михайлова, какво постанова препоръчаните от МОН промени в графика за образователното време и ваканциите през образователната 2018/2019 година?

Предложеният график не се разграничава значително от този, по който се работи тази образователна година. Той беше направен при прецизно съблюдаване на всички нормативни условия.

За да се създаде, е належащо да се употребяват няколко съществени нормативни положения. От една страна, образователното време се дефинира от образователните периоди, седмици и дни. Броят на образователните седмици се дефинира от Наредбата за образователния проект и за всяка образователна година министърът дефинира със заповед началото и краят на ваканциите, като се изключи лятната, неучебните дни, началото и края на втория образователен период. Има условие в закона заповедта да бъде одобрена до две седмици преди началото на образователната година. Съобразяваме се и с образователната година в спортните учебни заведения, която стартира на 1 септември. Видовете ваканции се дефинират от стандарта за организация на дейностите в учебното обучение.

Тази година началото на образователната година ще бъде на 17 септември, тъй като 15-и е събота. Което значи, че от 17 септември би трябвало да имаме 18 образователни седмици за всеки клас – от първи до дванадесети – за първия период. Оттам нататък технологията е доста лесна. Всяка образователна седмица съдържа пет образователни дни, които би трябвало да кореспондират на дните от работната седмица. Например в случай че първият образователен ден се пада в сряда, това значи, че би трябвало да имаме сряда, четвъртък, петък, понеделник и вторник. Тоест образователната седмица не е календарната и оттова идва дребна техническа детайлност по какъв начин се пресмята броят на седмиците.

Вторият период е с друга дълготрайност за другите класове, според Наредбата за образователния проект. По този метод от първи до четвърти клас през 2018/2019 ще бъдат 14 седмици, от пети до шести – 16, от седми до единадесети – 18, а в 12-и клас вторият период ще бъде 13 седмици. Така се дефинира краят на образователната година.

Съобразихме се да не навлизаме в месец юли и образователната година да завърши в обичайно признатото време – до 30 юни.

Когато се съобразим и с ваканциите, написани в Наредбата за организация на дейностите: есенна, зимна, междусрочна, пролетна, и откакто съобразихме ваканциите да не са с разминаване за обособените класове – от години дванадесети клас е с по-малка пролетна почивка, изчислихме броя на образователните дни, края на първия образователен период, началото на втория и се получи това, което предлагаме като завършек на първия период – 1 февруари.

2-ри, 3-ти, 4-ти и 5-ти ще бъдат междусрочната почивка.

Имаме зимна почивка от 22 декември до 1 януари.

В първия период е и есенната почивка, която в миналото стартира като почивка единствено за първи клас. Есенната ще е от 1-ви до 4 ноември. От 30 март до 7 април е пролетната за всички класове до 11-и, а от 5-и до 7 април – за 12-и.

Тук влизат и неучебните дни.Освен 21-и и 23 май, когато са държавните зрелостни изпити, неучебни са 24 септември, тъй като 22-ри е събота, 4 март, от 26-и до 29-и са великденските празници, 1 май, 6 май, 24 май.

Смятам, че разновидността, който предложихме, е оптималният. Разбира се, несъмнено може да има и по-добър, само че тази година го обсъдихме и с представители на шефовете на разнообразни учебни заведения – съществени, начални, гимназии, след което го обсъждахме в отрасловия съвет, обяснихме по какъв начин е получена всяка дата. След това имахме разискване с началниците на РУО, които споделиха, че до момента графикът не е бил обсъждан с тях.

Убедени сме в това, което предлагаме. Физически това са параметрите.

За мен няма нищо ужасно в едно публично разискване. Няма по какъв начин да чуеш мнението на другите, в случай че нямаш този инструмент. Затова считам, че всички доводи – когато са обосновани, рационални, съобразени с нормативната уредба, а виждате, че ние се съобразяваме и с традициите, е хубаво да бъдат изказани.

Общественото разискване продължава до 20 август в това число, то ще покаже други отзиви, бележки, мнения.

Обсъждахте ли и други разновидности?

Да, разработихме няколко разновидността. Всеки от тях има и плюсове, и минуси. Отхвърлихме разновидности, които примерно навлизат в месец юли, или примерно пролетната почивка е още по-кратка.

Учебните и почивните дни при определения график равни ли са на броя образователни и почивни дни предходната година?

Горе-долу да, плюс – минус един ден. Учебните дни са равни на тези от тези предходната и предходните години. При ваканциите някои са с ден повече, други – с ден по-малко, това е въпрос разполагаем на календара по отношение на съботи и недели.

Знаете, че преди пет години, завършвайки образователната година до 30 юни, имаше два образователни дни повече, само че нашият график е съгласуван с това по какъв начин се падат дните по отношение на съботите и неделите в действителния календар. В случая не започваме на 15-и, а на 17 септември.

Защо образователната година за седмокласниците се удължава – вместо на 15 юни, те ще приключват на 28-и?

Учебната година за седмокласниците като дълготрайност, като образователни седмици, е избрана в Наредбата за образователния проект, която е призната през 2015 година и там в действителност броят на образователните седмици за седми клас е повишен на 36 седмици вместо досегашните 34.

Причината е, че, от една страна, седми клас към този момент е класът, в който се приключва главно обучение. Приключва значим стадий от развиването на нашите възпитаници. Когато главното обучение завършваше в осми клас, също образователните седмици бяха 36. Причината никога не е в условията за подготовка за националното външно оценяване. Така е признатата разпоредба обезпечава повече време за асимилиране на образователното наличие.

Защо е призната по този начин?

За да има задоволително време и за извършения. Знаете, че към този момент залагаме на асимилиране на компетентности и се приключва главно обучение – това е доста значим стадий.

Седмокласниците не са ли и в този момент прекомерно натоварени поради подготовката за изпитите? Двете спомагателни седмици няма ли да натежат на фамилиите?

Когато приказваме за външното оценяване, към този момент приказваме освен за оценяване на познания, а за постигане на избрани компетентности, което е по-важно. Надяваме се да излезем от матрицата на публичното схващане, че изпитите след седми клас са най-важните в живота. Те са значими, да, само че моето виждане е, че родителите би трябвало да имат вяра повече на децата си и да им се доверят повече. Те ще се оправят. Понякога има прекалено условие към нашите седмокласници.

Да, значимо е къде ще продължиш, само че има доста по-важни неща и съгласно мен по-важно е в учебно заведение да се научат на екипна работа, на отговорност, на независимо слагане на цели.

Не са толкоз дребни нашите деца. Ако им се доверим, могат да създадат чудеса. Не бива да има чак такова опекунство. Разбира се, като родител също доста съм се тормозила, само че дано им се доверим – те се оправят прелестно.

Учителите ни са виновни хора, не виждам причина да имаме съмнение към българския преподавател.

Планирате изпитите след VII клас към този момент да се организират през юни, а не през май. Защо?

Наредбата за оценяване изисква те да бъдат две седмици преди края на образователната година. Тъй като тя завършва в края на юни, ги сложихме в първите вероятни дни – 17-и и 19-и. Имаше предложение за 18-и и 20-и, само че нашето виждане е, че би трябвало да ги сложим в първия вероятен нормативно избран период. Смятам, че учениците ще се оправят. Вярвам на учениците.

В началото на диалога ни ме уверихте, че всички мнения по проектографика ще бъдат взети под внимание. Получили ли сте такива? Ако да, какви са мненията на хората, които ви пишат?

От 20-и, когато беше оповестен за публично разискване, все още (разговорът се води на 26 юли) мненията са към 10 на брой. Има разнообразни претенции, те са много разнопосочни.

За страдание, огромна част от предложенията опонират на нормативната уредба. Например някой предлага да няма есенна почивка, различен – да няма междусрочна.

Аз съм човек от системата, по тази причина ще се върна няколко години обратно. Имаше една образователна година, в която както завършва първия образователен период, по този начин на другия ден стартира втория. Тогава още веднъж имаше разнопосочни отзиви. " Как е допустимо? Не може до през вчерашния ден да си бил втора промяна и на другия ден да си първа с друга стратегия! " Особено за учебните заведения на двусменен режим междусрочната почивка е нужна и чисто организационно.

Други оферират да се редуцира зимната или да се удължи, само че няма по какъв начин да се редуцира – 24-и, 25-и и 26 декември са Коледните празници.

Има разнообразни оферти и от родители, и от учители. Сигурно до 20 август ще има и други. Ако се откри по-рационален график, нормативно аргументиран и закономерен, ще се съобразим.

Но отново споделям – той не се разграничава значително от предходния. Разликата е ден или два. Естествено, за седми клас има две седмици повече - 36 образователни седмици, само че това не е моментна прищявка на Министерството на образованието, още през 2015 година в наредбата за образователния проект този брой е бил избран, откакто е бил подложен на публично разискване.

Преди всичко искам сполучлива образователна година за всички възпитаници. За седми клас – да се оправят прелестно на изпитите. За дванадесетокласниците това е значимата година, когато би трябвало да положат сполучливо зрелостните изпити. Като преподавател ще кажа – дано всеки реализира съответстващото на труда си, това, което заслужава.

Тече процесът по желание на новите учебници. Ще се справите ли в точния момент?

Да, оптимизирахме процеса, откакто предходната година се наложи изборът да се прави през август и рискувахме да не успеем. Очаква се до 10 септември учебниците да бъдат доставени.

В началото на юли завърши оценката за склонност от учителите, тъй че да могат пълноценно да се възползват от отпуска си.

Споменахте оценката от учителите. Получавали ли сте сигнали, че изборът на учителите всред разновидностите, препоръчани от издателствата, е мним? Че се прави под напън от шефа или под въздействието на дарове от издателства? Такава информация е стигала до мен.

Направихме всичко допустимо такава порочна процедура да няма, тъй като щом Вие сте чували... Смисълът на оценката за склонност от страна на учителите е те да избират.

Има две стъпки – от една страна съгласуването за учебниците за безплатно прилагане (до седми клас включително) с публичния съвет. Когато хората в него милеят за учебното заведение и своите деца, това е доста сполучлива групировка, която е опция за коректив. Ролята на Обществен съвет е да реализира гражданския надзор.

Силно се надявам, че няма мним избор на учебници. Все отново с изключение на учениците, и учителите работят по този учебник.

Обсъждате и промени, свързани с професионалното обучение. Бихте ли ги разяснили?

Предлагаме разписването на по-ясни правила за дуалната система на образование, тъй като желаеме от план тя да стане политика в образованието в професионалните гимназии - това е най-късият път от учебно заведение към пазара на труда.

Професионалното обучение гъвкаво би могло да реши възходящата липса на фрагменти на пазара на труда. Училището самò и бизнесът самичък няма по какъв начин, би трябвало в партньорство.

Прецизираме изискванията, опцията бизнесът да взе участие в изработването на образователните стратегии, те да се актуализират на всеки 5 години.

Силно се надявам, че професионалното обучение има своята визия за развиване, а бизнесът има отговорност по-късно да отгледа фрагментите си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР