Зам.-главният прокурор Иван Гешев © Велко Ангелов Още по темата

...
Зам.-главният прокурор Иван Гешев © Велко Ангелов Още по темата
Коментари Харесай

Прокурор Гешев: Случващото се ДАБЧ е престъпление срещу българщината

Зам.-главният прокурор Иван Гешев

© Велко Ангелов Още по тематиката
Директорът на ДАБЧ е упрекнат като началник на незаконна група

Петър Харалампиев е арестуван за 72 часа дружно с още четирима индивида
30 окт 2018
Специализираната прокуратура удари по Вътрешна македонска революционна организация

Разследва се корупционна процедура при даването на българско поданство, за която има сигнали от години
29 окт 2018 Зам. основният прокурор Иван Гешев дефинира като закононарушение против българщината протичащото се в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). На конференция в сряда Гешев, наблюдаващият следствието прокурор Ангел Кънев, ръководителят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев и неговият заместител Антон Славчев дадоха повече информация за следствието за корупция в организацията, при което бяха арестувани 20 индивида. Общото усещане, което техният роман оставя, е, че корупцията в ДАБЧ е била повсеместна и безогледна - пари са се взимали на всички равнища и за всички действия, а шефът е получавал подкупите си напряко в кабинета си.

Обвинения са повдигнати на четирима от арестуваните в понеделник. Председателят на организацията Петър Харалампиев е упрекнат за началник на незаконна група, търговия с въздействие и рушвет. Обвинения имат още основният секретар Красимир Томов и двама медиатори, които не са чиновници на организацията, а един от тях е сръбски жител.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Организираната незаконна група е почнала активността си един месец след назначението на Харалампиев на поста, открила прокуратурата. Тогава той е събрал представители на организации в чужбина и им е обяснил за схемата, при която против възнаграждение се получава уверение за български генезис - документ, нужен за приемане на българско поданство по генезис, описа Гешев, базирайки се на свидетелски показания.

Разследването на тази скица е почнало преди четири месеца по сигнал на полицията в Кюстендил, стана ясно още от неговото ревю. В съответния случай цената за издаване на удостоверението била сред 5 и 8 хиляди евро, а от тях 1500 евро стигнали до шефа на организацията, останалото било разпределено сред медиаторите. Обвинението против Харалампиев за рушвет е точно за тази сума, както и за няколко случая на взети по-малки суми, които били признати, с цел да окаже въздействие. Подкупите били получавани напряко в кабинета на ръководителя.

От думите на Гешев стана ясно, че на по-ниските равнища в организацията пари са взимани за всичко - за приемане на входящ номер, за напредване на кореспонденция, за затваряне на очи за очевидно подправени документи и така нататък

По време на конференцията представителите на прокуратурата и КПКОНПИ не съумяха да дадат безапелационен отговор какво е направило държавното обвиняване до този миг за тези практики, в случай че за тях се знае от години. През 2014 година инспекция в ДАБЧ беше осъществена и от Върховната административна прокуратура (ВАП), която установи редица нередности. Иван Гешев през днешния ден разяснява, че ВАП се занимава с административни нарушавания, а не с закононарушения. В отговор на журналистически въпрос той съобщи, че информация за други преписки за активността на ДАБЧ не е била събирана в границите на това следствие, с цел да няма теч на информация. С конкретизиране, че прави съмнение, Гешев съобщи, че най-вероятно корупционната скица в организацията е наследена, като преди този момент съобщи, че няма данни Красимир Каракачанов да е забъркан в схемата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР