Заложените в бюджета за настоящата година фискални цели са постижими.

...
Заложените в бюджета за настоящата година фискални цели са постижими.
Коментари Харесай

Горанов: Ще има неголямо превишение на събраните данъци

Заложените в бюджета за актуалната година фискални цели са постижими. Параметрите за данъчните доходи могат да бъдат реализирани и поради темпа на осъществяване до момента е допустимо да има неголямо превишение при данъчните приходи. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен надзор.

По думите на Горанов, за първите три месеца на 2018 година приходите по Консолидираните фискална стратегия (КФП) са 9,219 милиарда лв., което съставлява 24,1% осъществяване според годишния план. Данъчните и неданъчните доходи са се нараснали с 620 млн. лв., което е растеж от 7,3% на годишна база. Разходите пък са 8,626 милиарда лв., което е 29,1% от плана.

Специално за разноските, финансовият министър изясни, че има нарастване на капиталовите разноски и разноските за личен състав. Перото „ разноски за личен състав “ се увеличавало основно поради покачването на учителските заплати и осъществяването на обещанията към Министерство на вътрешните работи.

Салдото ни по КФП е позитивно – 592,7 млн. лв., като обаче има недостиг от 287,6 млн. евро по еврофондовете. Припомняме, че Европейска комисия покрива заплащания от предната година нормално до края на март. Първоначалните данни за април обаче сочели на процедура удвояване на позитивния баланс на салдото – към 1,3 милиарда лв., сподели още Горанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР