Заливат с бетон част от парк Бачиново в Благоевград, съобщи

...
Заливат с бетон част от парк Бачиново в Благоевград, съобщи
Коментари Харесай

Застрояват част от парк Бачиново в Благоевград

Заливат с бетон част от парк " Бачиново " в Благоевград, заяви Българска национална телевизия.

18 декара от парка ще бъдат превърнати в съвременен комплекс , а зад инвеститорските планове стои частна компания от регионалния център. Върху тенис кортовете би трябвало да изникнат жилищни здания, плувен басейн, състезателен център и гаражи.

През 2011 година е признат общ организационен проект, който дава опция за развиване на зоните за отдих и туризъм в покрайнините на Благоевград, където попада и този имот. Две години по-късно желанията на притежателите за градеж удрят на камък, откакто е спрян подробния организационен проект.

Днес обаче вложителят е на финалната права, макар че срещу градежа са оповестиха и общинските съветници.

Гласувахме тогава един мораториум в зелени площи и съответно това място, кортовете в парк " Бачиново ", да не бъде застроявано. Благоевграчани също не горят от предпочитание да видят жилищни постройки в региона на парка, разясни Антон Тодоров, ръководител на общински съвет Благоевград.

От Регионалната ревизия по околна среда и водите в Благоевград, декларират, че към сегашния миг е налице настояща процедура по обмисляне на нуждата на екологична оценка за свободно застрояване върху същия имот.

Освен това визираната територия в единствения парк на Благоевград не попада в рамките на предпазени територии и в " Натура 2000 ", т.е. няма никакви екопречки застрояването на Бачиново да бъде осъществено.

Не мисля, че доста ще се наруши екоравновесието със застрояването на тази зона . Предвиждат се три двойни тенис корта, спортни центрове. Това е огромен проблем, в случай че тръгнем да стопираме по този начин всеки вложител. Ние така и така сме на дъното, ще вървим още по-надолу, акцентира кметът на Благоевград Румен Томов.

След одобрение на проекта зелените площи в комплекса ще заемат половината територия.

Съдът към този момент се е заел с проблема. Магистратите би трябвало да се произнесат по жалбата на вложителя против мораториума, натрапен от Общинския съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР