Залезът на Римската империя и нашествието на готите бяха основната

...
Залезът на Римската империя и нашествието на готите бяха основната
Коментари Харесай

Девненският фестивал пресъздаде залеза на Римската империя

Залезът на Римската империя и нашествието на готите бяха главната тематика на втория фестивален ден на „ Марцианопол – животът в античния град “. Публиката бе осведомена с въоръжението и морала на тракийските и на римските легионери, чието военно образование е продължавало по 25 години, а себеотрицанието е било присъщо на всички воини по време на борба.

Такава бе пресъздадена и през днешния ден, а постановката се базираше на действителен исторически факт от 410 година, когато готите навлизат в Рим и го опустошават. Впоследствие те стават част от наемната армия на Константинопол. В рамките на втория фестивален ден бе показан и обред по полагане на войнишка клетва на готи към римския император, както и строева подготовка.

Разиграха се и викторини с присъединяване на деца, които завоюваха награди – карти за добавена действителност, а ефирните танци на „ нимфите “ от Асоциация „ Културала Томис “ обезвредиха създалото се военно напрежение и заредиха публиката с доза мистицизъм.

И през днешния ден посетителите на фестивала имаха опцията да си накупят плебеи на търг, като за подарък получиха и по бутилка вино, обезпечена от „ Винпром Русе “.

Отново се разигра и лотария с имената на всички записали се гости на фестивала, а късметлиите, които бяха изтеглени от заместник-кмета Донка Йорданова, получиха джиесеми, тонколонки, слушалки и раници, които бяха обезпечени от другите спонсори - A 1 и Office 1.

Последва и закриването на театралната част, като за задачата всички реенактори още веднъж дефилираха на арената. В знак на признателност кметът Свилен Шитов връчи на участниците плакети от името на Община Девня и ги предложения още веднъж измежду руините на античния амфитеатър, който би трябвало да се утвърди като антична фестивална дестинация.

„ Както при самото разкриване, по този начин и в този момент ще потвърдя, че фестивалът „ Марцианопол “ не е просто представление, а е и исторически потребен, тъй като няма бъдеще без минало “, съобщи кметът Свилен Шитов. Градоуправникът изрази вяра, че с всяка минала година програмата на фестивала ще става все по-интересна и надграждаща предходните.

След церемонията феновете имаха опцията да се разходят из лагерите на реенакторите и да се отдадат на антични занаяти, да хапнат и да се снимат за спомен. Вдъхновени от разигралите се борби, малчуганите извършиха арената и се сражаваха с детски лъкове и щитове, които се продаваха на античния пазар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР