Залагам на живата връзка с гражданите, това е моето предимство

...
Залагам на живата връзка с гражданите, това е моето предимство
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Активният диалог с гражданите е моето предимство пред опонентите ми

Залагам на живата връзка с жителите, това е моето преимущество пред съперниците ми. Активният разговор с жителите е от основно значение, а представителите на властта не би трябвало остават затворени в Общината или в постройките на останалите институции. Това съобщи претендентът за кмет на София Ваня Григорова пред уважавани учени, откриватели, лекари, дипломати, адвокати и общественици от Съюза на тракийските сдружения в България. Тя се срещна с членове на организацията, с цел да показа съществени акценти от визията си за бъдещо ръководство на столицата.

Григорова отговори на съответни въпроси по настоящи тематики, като даде и своите оферти за справяне с наболелите проблеми. Тя показа политиките, които планува за понижаване на шума и замърсяването в градската среда, визията си за промени в градоустройствения проект в посока развиване на столицата и основаване на нови работни места, бъдещето на градския превоз, както и ограничения за запазване на старите къщи и архитектурното завещание на града.

По думите ѝ в основата на голям брой от проблемите в Столична община е узаконената корупция и варварската реставрация, която не разреши градът да бъде плануван съответно.

„ За мен корупционно е цялото ръководство през последните десетилетия, тъй като то дава опция за приключване на обществени средства през сякаш законови способи. Това е недопустимо, само че постоянно не можем да кажем, че е нелегално. Всъщност, корупцията в доста от случаите е напълно „ законна “. И никого не можем да осъдим, че той е дал опция на частни компании да образуват облаги от обществени действия, които не трябва да бъдат в частни ръце. И за мен това е в основата на множеството проблеми, които срещаме освен в Столична община, само че и в цялата страна “, смята тя.

Ваня Григорова уточни като съществена причина за замърсяването на града и въздуха сметопочистването, изгарянето на дърва и въглища в немалка част от столицата, само че преди всичко – презастрояването, изключително в тези зелени площи, планувани за естествена вентилация, през които гладко да минава въздухът от Витоша към центъра на града. Като незабавна мярка Григорова уточни нуждата да се запазят от застрояване съществуващите останали зелени площи – посредством отчуждаване на частните терени.

Според нея с цел да може да се преодолее замърсяването на въздуха в града от изгарянето на дърва и въглища, както и за битка с енергийната беднотия, най-ефективният метод е разширението на централното отопление. Това, по думите й, значи подсилване на „ Топлофикация “ – посредством софтуерно възобновяване на компанията и поправяне на остарялата мрежа, за която не са отделени средства и не беше включена в ПВУ.

Във връзка с развиването на града, Ваня Григорова направи ангажимента, че към този момент съществуват създадени проекти градът да пораства на север, само че по-важният въпрос е общината да не разреши градоустройствения безпорядък, който се случи в южните квартали.

„ Столична община би трябвало да се опита първо да подсигурява обществената инфраструктура там, накъдето ще се развива градът – улици и градски превоз, детски градини, учебни заведения и културни институции, здравни заведения – всичко това, което е нужно на жителите, с цел да живеят добре. И едвам тогава да се дават позволения за градеж. Това е естественият метод за развиване на един град “, безапелационен е левият претендент за кмет на София.

И като образец за противоположното Ваня Григорова даде ж.к. „ Манастирски ливади “, квартал без детски градини и без каквато и да е планувана обществена инфраструктура, където има улици, през които съвсем не може да се мине. „ И занапред нататък каквото и да се опиташ да направиш, към този момент е мъчно и съвсем невероятно “, акцентира тя.

„ От една страна, в последните десетилетия Софийска община разпродава всичко, което може да разпродаде, още от времето на Софиянски. От друга, варварската реставрация не разреши градът да бъде плануван съответно и докара до проблемите ни през днешния ден. И това, което сега остава на Столична община, е да откри към 1,5 милиарда лева, с цел да отчужди земите, които е основно значимо да са обществена благосъстоятелност “, изясни Григорова.

Тя изрази визията си, че с цел да се случи това и да има синхрон в планирането на града, са нужни и редица законови промени, с цел да може най-малката единица, на която да се прави обстоен организационен проект (ПУП), да е квартал, а не един независим парцел.

По тематиката със сметопочистването Ваня Григорова предизвести за сериозен иден проблем, обвързван с такса боклук, по който към момента не се подхващат дейности за смекчаването на този иден удар за семействата. Тя напомни, че през 2018 година с смяна в закона бе трансферирана тежестта от компаниите към семействата.

„ Вече 5 години всички общини в България отсрочват преизчисляването по този метод на такса боклук. Това ще докара до доста съществено неодобрение измежду жителите “, предизвести Ваня Григорова и предложи решение. Ако има дейно разделяне на отпадъците, то семейството би трябвало да заплаща единствено за това, което не може да се обработва и не съставлява запас. Само посредством разделно сметосъбиране тази тежест за семействата може да се понижи, разясни тя: „ По този метод може да се предотврати сериозният удар, който другояче ще понесат домакинските бюджети от смяната на метода на пресмятане на такса боклук “.

В отговор на въпрос Ваня Григорова сподели, че столицата не страда от липса на работни места, въпросът е в качеството им. Тя е уверена, че Столична община би трябвало да е шеф – пример за останалите.

По горещия за жителите на София проблем, обвързван с трафика, тя акцентира, че съгласно нея в градския превоз е належащо синхронизиране на линиите, с цел да са комфортни за жителите. Друг проблем е дефицитът на фрагменти.

„ Аз ще продължа да упорствам за възстановяване на изискванията на труд там, защото междинната възраст на водачите е над 50 години, има доста пенсионери, които не престават да работят “, акцентира Ваня Григорова и описа, че в градския превоз се работи доста над допустимата граница часове, при тежки температурни условия – 40-50 градуса в кабинката на водача през лятото и минусови температури през зимата в депата.

„ Ако това не се промени, скоро дефицитът на фрагменти ще доближи 20% и няма да има водачи за постоянните дневни линии “, предизвести Ваня Григорова. Тя акцентира, че с изключение на да се търсят ефикасни решения, е належащо да се демонстрира и обществена сензитивност при оправянето с разнообразни проблеми.

На срещата бяха споделени топли думи за положителното съдействие на Ваня Григорова с организацията през годините в битието ѝ на синдикалист. От Съюза на тракийските сдружения в България показаха подготвеност и за бъдещи диалози по градските тематики, пожелаха й триумф на изборите и все по този начин да е в режим на отворен разговор с обществеността. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР