Закуска сутринта, работа през деня, почивка вечерта и сън през

...
Закуска сутринта, работа през деня, почивка вечерта и сън през
Коментари Харесай

Защо е важно да следвате биологичния си часовник

Закуска сутринта, работа денем, отмора вечерта и сън през нощта. 24 часовият ден е основал у човек характерен модел на живот. Часовете, през които сме будни са разграничени в график, които разпределя дейностите, които би трябвало да правим денем. Работим, вечеряме, релаксираме в тъкмо несъмнено време. Приемаме за естествено да прекарваме 7-8 часа от нощта в сън.

Няколко изследвания демонстрират, че нарушаването на този цикъл може да направи хората по-податливи на болести като диабет, затлъстяване, стомашно-чревни и сърдечно-съдови болести, предава  The Guardian .

Според изследване, проведено в Англия, което включва съвсем 300 души в пенсионна възраст, най-хубавото време, в което те може да си създадат противогрипна ваксина, е сутринта, защото тогава имунната система на по-възрастните създава повече антитела, които да се борят с вируси.

Изследване на  Harvard Medical School , което включвало 420 души на диета, разкрило, че хората, които ядат главното си хранене преди 15:00, смъкват повече килограми от останалите.

Учени имат вяра, че повече от 2400 живота може да бъдат избавени, в случай че всички ваксини срещу грип биват слагани на по-възрастните пациенти преди обяд. Това е единствено едно от доказателствата, че осъществяването на дадена активност в тъкмо избран времеви откъслек е жизненоважно. Какво друго знаем за биологичния часовник, който управлява ритъма на нашия живот? Ето и отговорите на няколко въпроса свързани с този толкоз важен фактор за човешкото битие.

Какво съставлява биологичният часовник и за какво нашите тела следват избран темп?

Учените твърдят с огромна убеденост, че човешкият организъм работи благодарение на два часовника. Централен или „ главен “ часовник, които съставлява 20 000 нерва в хипоталамуса на мозъка, реагиращ на дневната светлина посредством оптичния нерв на окото. Този вътрешен часовник ни подсказва по кое време е време да се събудим или да заспим. Той е обвързван с хормоналните равнища и телесната температура, които се трансформират в границите на 24 часовия ден.

Наскоро обаче учените разкрили, че други тъкани в тялото имат свои личен периферен часовник, които е обвързван с фактори на околната среда. Например храненето може да нулира този периферен часовник, обвързван със стомашно-чревния тракт.

Вреди ли на здравето нарушаването на биологичния часовник?

Има голям брой доказателства, съгласно които измененията в биологичния часовник въздействат отрицателно на нашето здраве. Хората, които работят нощна промяна, са изложени на доста по-висок риск от сърдечносъдови болести. Според едно проучване рискът при тях е с 40% по-голям спрямо хората, които работят денем.

Кое е най-подходящото време за хранене, в случай че желаеме да бъдем по-здрави?

Изследвания върху мишки ясно демонстрират, че в случай че те се хранят единствено през времето, в което са „ естествено будни “, което за тях е през нощта, проблемите с техния метаболизъм доста понижават. Те са по-здрави и не доближават наднормено тегло, за разлика от мишките, които могат да ядат когато и да е от деня. Посланието на това проучване е просто: Обядът би трябвало да бъде най-обилното ви ястие денем.

Кое е най-хубавото време за сън, в случай че желаеме да бъдем по-бодри и изобретателни?

Отговорът на този въпрос е строго самостоятелен. Някои хора са нощни птици, а други са ранобудни.  Mimi Shirasu-Hiza,  изследовател по съня в  Columbia University,  твърди, че еднократната 8-часова сънливост може да не е най-хубавият вид за всеки.

 „ Като нощна птица, за мен най- най-пълноценното време от деня е сред 22:00 и 2:00 часа през нощта. Тъй като имам дребни деца, прекосих на бимодален или сегментиран модел на спане. Лягам си с децата в 20:00 часа и ставам в 22:00, с цел да поработя няколко часа, след което задрямвам още веднъж и ставам дружно с тях сутринта. Има доказателства, че този модел на спане не е толкоз необикновен за актуалния живот “, споделя тя.

Кое е най-хубавото време за занимания със обществените мрежи в днешната просвета на непрекъсната съгласуваност?

Сънят работи освежаващо както на мозъка, по този начин и на тялото. Проучване, включващо 509 милиона туита, изпратени от 2.4 милиона консуматори, открива, че известията изпратени сред 8:00 и 9:00 часа сутринта са най-весели и оптимистични. Спадът на интензивността сред 15:00 и 18:00 часа демонстрира, че по това време хората са по-склонни да препубликуват непознати туитове, а не да създадат свои. Най-емоционалните известия в обществената мрежа са съсредоточени в интервала сред 22:00 и 23:00 часа, когато потребителите са „ по-концентрирани и бдителни, само че също по този начин и по-раздразнителни “, настояват откривателите.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР