Законови промени, предвиждащи значително увеличаване на наказанията на трафик на

...
Законови промени, предвиждащи значително увеличаване на наказанията на трафик на
Коментари Харесай

Кабинетът предлага до 6 години затвор за каналджийство

Законови промени, предвиждащи доста увеличение на наказванията на трафик на мигранти, предлага държавното управление. Сред тях са увеличение на периода затвор от 1 до 6 години, с цел да се избегнат всеобщите условни присъди, които все още доминират. Ще се конфискуват и колите, с които са прекарват нелегално мигрантите. До 10 пъти цената на МПС-то пък ще бъдат санкциите, в случай че автомобилът не е благосъстоятелност на хванатите каналджии.

Законопроектът ще бъде импортиран в Народното събрание, а кабинетът е срещнал с него всички парламентарни групи, съобщи на брифинг след постоянното съвещание на Министерски съвет министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

" Целта на този законопроект е да бъде подкрепено Министерство на вътрешните работи, да бъдат предпазени нашите чиновници дейно. Защото в този незаконен трафик се включиха лица от всевъзможни националности. Нашият разбор демонстрира, че повода за това са ниските санкции ", съобщи началникът на силовото ведомство.

Демерджиев се обърна и към съда, и прокуратурата с рецензия - съгласно него наказванията, налагани на каналджиите, не отговаряли на публичната заплаха на закононарушенията. Приложи и образец в конкретика - от над 2485 каузи по този параграф, единствено 158 са приключили с ефикасни присъди, а в останалите случаи се е стигнало до условни присъди и санкции.

" Лицата, които задържаме, след ден, два или три се оказват още веднъж на пътищата, още веднъж натоварени с мигранти. Това не може да продължава. Последният случай е прочетената присъда на индивида, наел автобуса-убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, директно виновен за гибелта на двама полицейски чиновници ", възмути се министърът.

Що се отнася до оставките на основния секретар и заместника му, подадени след случая на Околовръстния път в столицата, при която съществено пострада служител на реда, Демерджиев не отговори дали те ще бъдат признати. Що се отнася до оставката на основния секретар, то думата ще има президентът, който щял да се произнесе " напълно скоро ".

Има доста понижение обаче на мигрантите, влизащи на наша територия, въпреки и натискът към страната ни да е повишен четирикратно.

" Хората, които се пропущат, са доста по-малко от преди този момент. За да влезем в Шенген, не би трябвало да позволяваме и вторична миграция. Едва през последните месеци Министерство на вътрешните работи прави нужното тези лица да бъдат арестувани и настанени в съответните центрове. Ако не вършим това, няма да имаме никакъв късмет за Шенген ", уточни Демерджиев.

Макар и по-малко, каналджиите става все по-нагли - карат с извънредно висока скорост, което прави съвсем невероятно полицията да ги преследва, регистрира още той. " Това, което прави Министерство на вътрешните работи, не е да ги преследва, а да ги разпознава и да откри уместно място, където да ги спре. Противодействаме им по-енергично, когато се пробват да влязат в по-големите градове - в Бургас и София. Да се спре автомобил, движещ се с такава скорост, е извънредно мъчно. Ако се употребява възпираща лента, каквито мнения се чуват, в този автомобил ще има 11 натрупа. Не можем да поемем подобен риск и не сме варвари. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР