Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепата на Националния съвет

...
Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепата на Националния съвет
Коментари Харесай

Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепата на Националния съвет за интеграция

Законопроектът за хората с увреждания получи поддръжката на Националния съвет за интеграция
Законопроектът за хората с увреждания получи поддръжка от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания (НСИХУ). Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В поддръжка на новите текстове гласоподаваха 26 души, 3-ма гласоподаваха срещу, а 1 се въздържа.

„ Отделно беше подложен на гласоподаване параграф 23, който предвиждаше основаването на нова алинея в преходните и заключителни разпореждания на законопроекта, която предвиждаше да отпадне закрилата на хора с увреждания от уволняване. Тази наредба не беше подкрепена от членовете на съвета. Затова тя ще отпадне от плана, който ще продължи нататък ”, съобщи министър Петков.

Той изясни, че от тук насетне законопроектът ще бъде прегледан на Съвета за тристранно съдействие във вторник, след което на 17 октомври ще бъде импортиран в Министерския съвет за на 19 октомври текстовете да влязат в Народното събрание.

Министър Петков изясни, че в законопроекта са включени две национални стратегии.

„ Едната стратегия е за поддръжка на работодателите, за адаптиране на работни места за хора с увреждания. Тази стратегия ще се управлява от Агенцията за хора с увреждания. На планов принцип ще се финансират планове на работодатели за обезпечаване и съоръжение на работни места за хора с увреждания. В законопроекта са написани и две хипотези, които разрешава да не бъде глобяван шеф, който не може да наеме човек с увреждане поради естеството на работа на предприятието или тъй като подобен човек не му е препоръчан в избраните от закона периоди. В тези случаи работодателите ще изпълнят уговорката си чрез различни способи, а точно закупуване на артикули или услуги, които да бъдат в интерес на хората с увреждания.

Другата стратегия е за налична среда и подвижност, която ще се управлява от структури на МТСП и ще финансира планове на физически и юридически лица, основно етажни собствености за адаптирането на жилищни здания за хората с увреждания ”, добави министърът.

„ Законопроектът не е съвършен. Той можеше да бъде и по-смел и по-още по-категорично да съобщи политиките за промяна във връзка с хората с увреждания и гарантирането на техните права. Но е крачка напред ”, сподели омбудсманът Мая Манолова, която създаде законопроекта за персоналната помощ и през цялото време поддържа митингите на майките на деца с увреждания.

Тя добави, че ще продължи да упорства през идващите години по по-ясен метод да бъде организиран въпросът с помощните средства и медицинските произведения, тъй че да не се позволява източване на пари от частни субекти за сметка на хората с увреждания. Омбудсманът добави още, че ще упорства за по-категорично разписване на квотите, които ще подсигуряват трудовата им претовареност.

„ Този законопроект ще даде повече права и повече придобивки на безусловно всички хора с увреждания и в повишението на месечната финансова поддръжка, и в условието за самостоятелна оценка, която да е наложителна за безусловно всички институции, и в поддръжка на предпазената претовареност, за рехабилитацията, основаване на стратегия за налична среда и персонална подвижност. И ясния ангажимент на този закон ще бъде допълнен със законопроекта за персоналната помощ, който също следва да бъде прегледан от депутатите ”, заключи Манолова.
 На фотографията: омбудсманът Мая Манолова На фотографията: омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС
Според нея същинската промяна няма по какъв начин да стане внезапно, само че с доста отдаденост на всички институции, това може да се случи в близкото бъдеще.

„ Законопроектът, който беше признат е уравновесен. Има нови моменти, които са съобразени с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Прие се предпазена претовареност. Хората с тежки увреждания към този момент ще имат нужната база, в която да бъдат интегрирани в трудова среда да имат икономическа интензивност. Освен здравната рехабилитация се включва и обществената рехабилитация, правото на психолог и логопед, обезпечено от закона. Създава се и фонд, който ще е под опеката на общественото министерство и негова задача ще е жилищата на хората с увреждания да станат налични за тях ”, разяснява зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Мая Стоицева от „ Системата ни/ги убива ” сподели, че в новия законопроект виждат новите разпореждания, тъй като другите текстове копират остарелия закон за интеграция на хората с увреждания. Тя съобщи, че би трябвало да се промени метода на финансовата поддръжка, която сега е основана напълно на ТЕЛК решение.

„ Тази здравна експертиза би трябвало да бъде единствено една част от самостоятелната оценка. След избраните периоди в спомагателните разпореждания тази оценка би трябвало да има главната тежест при определянето на финансовата поддръжка на индивида с увреждания ”, съобщи Стоицева.

Тя сподели, че родителите на деца с увреждания приветстват основаването на държавна организация, която ще дава отговор за уврежданията и ще прави самостоятелната оценка.

Стоицева сподели още, че майките остават в протестна подготвеност и съгласно нея митингите задават ритъма на работа и те ще се отдръпват, когато законите станат факт.

Законопроектът за хората с увреждания ще бъде прегледан от депутатите дружно със законопроекта за персоналната помощ. Предстои другата седмица законопроектът за обществените услуги да бъде оповестен за публично разискване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР