Законопроектът няма да успее да мине през комисии и за

...
Законопроектът няма да успее да мине през комисии и за
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в закона за съдебната власт

Законопроектът няма да успее да мине през комисии и за разглеждане на второ четене заради това, че Народното събрание ще бъде разхлабен на трети февруари

Народните представители одобриха законопроектът за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, съобщи. Те бяха импортирани от ПГ на " Възраждане " и от Министерски съвет. Законопроектите са част от законодателството, което би трябвало да бъде признато по ПВУ.

Законопроектът няма да успее да мине през комисии и за разглеждане на второ четене заради това, че Народното събрание ще бъде разхлабен на трети февруари с декрет на президента.

Законът на Министерски съвет бе признат със със 166 гласа " за ". Той планува приемането на Кодекс за етичното държание на българските съдии, Кодекс за етичното държание на българските прокурори и следователи. В закона се споделя, че би трябвало да се провеждат и организират антикорупционни образования, както и образования за подсилване на честността и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и спор на ползи.

Законът на " Възраждане " бе признат със 117 гласа " за ". Той планува, че при положение на открити незаконни дейности от страна на основния прокурор се изпращат материали от съответните институции, открили противозаконната активност, до Националната следствена работа. При съществуването на задоволително доказателства Националната следствена работа образува досъдебно произвеждане и уведомява Висшия правосъден съвет за премахване от служба на Главния прокурор по реда на Закон за съдебната власт. Директорът на Националната следствена работа се трансформира в " изпълняващ длъжността прокурор по следствието против Главния прокурор “ до приключването на произвеждане.

В законопроекта се планува и извеждане на Националната следствена работа от системата на прокуратурата и обособяването ѝ като самостоятелен орган на правосъдната власт съгласно конституцията на страната.

Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ-СДС съобщи от парламентарната естрада, че казусът със правосъдната система е изработен с правените ремонти в конституцията и сега не престават да се вършат още неточности. Той изясни, че през 2015 вместо основния прокурор да бъде изработен подотчетен, на него му е обещано следствието.

Искрен Митев от ПГ на " Продължаваме промяната " съобщи, че няма по какъв начин заместникът на основния прокурор да организира следствия против основния прокурор, тъй като съгласно него това няма да бъде дейно.

Хамид Хамид от ПГ на Движение за права и свободи сподели, че промяната би трябвало да стартира от конституцията. Той съобщи, че промяната от 2015 година не е неприятна и напомни, че точно министър на правораздаването в кабинет на ГЕРБ е предложил промените. Той сподели още, че съгласно Движение за права и свободи основният прокурор би трябвало да бъде изваден от Висшия правосъден съвет.

Христо Иванов сподели, че би трябвало да се подсигурява независимостта на съда и всички решения, които се взимат в Народно събрание да бъдат подчинени на този претекст.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР