Законопроектът на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на

...
Законопроектът на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на
Коментари Харесай

Цецка Цачева: До края на годината България да има приет Закон за противодействие на корупцията



Законопроектът на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество не е машинален общ брой от структури, които са имали задания за противопоставяне на корупционни практики. Той е напълно нов и обединен орган, с ясно написани пълномощия, с които той ще разполага с взаимоотношение с други структури и организации, което ще става посредством преднамерено написани указания за съгласуваност сред обособени звена. Това съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева Цецка Цачева Данговска е министър на правораздаването. Родена е на 24 май... към профила по време на изнесеното съвещание на Министерски съвет във Варна.

„ Що се отнася до думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила, че този закон не дава отговор на потребностите на българското общество и се предлага различен, който е качен на уеб страницата на Българска социалистическа партия, желая да заявя, че законопроектът за специфичната организация по антикорупция е дубликат до огромна част от нормите, които са планувани и качени на страницата на Министерство на правораздаването. Проектът не левицата се отличава главно в два пункта “, посочи Цачева.

„ Те плануват опция за проверяващи функционалности на новия обединен антикорупционен орган - с това всъщност се прави фактически машинален общ брой на пълномощия, които към този момент са отречени, тъй като фигурата на проверяващият сътрудник ние имахме по времето на кабинета "Орешарски " в структурата на ДАНС. Този опит не докара до резултат, в случай че имаше резултат в битката с корупцията, нямаше да се постанова в този момент да се приема напълно нов антикорупционен закон. Освен това западните ни сътрудници отхвърлиха тази опция, тъй като не води до затваряне на цикъла, подобен какъвто и президентът Радев го показа пред нас: разбор, сигнал, следствие и обвиняване. Според Конституцията е ясно кои са структурите, които насочат обвиняването, а във връзка с останалите пълномощия, те са такива каквито са написани и в министерския законопроект “, акцентира правосъдният министър.

„ Другата отлика е по какъв начин ще се избира управлението на този обединен орган. След като сме разискали предложенията на необятен кръг институции и способени в тази област специалисти, стигнахме до извода, че в република с парламентарно ръководство, ръководителят на този орган следва да се избира от Народното събрание (НС), който е единственият орган в страната, където с изключение на депутати от ръководещото болшинство са и народните представители от опозиционните парламентарни групи. По предложение на ръководителя, определен от Народно събрание още веднъж Народно събрание следва да избере останалите членове в министерския законопроект, наречени комисия, като обединен орган, който би трябвало да бори, да противодейства и да ликвидира последствията от корупционни практики “.

„ Неясни за мен са мненията на Нинова, откакто точно парламентарната група на Българска социалистическа партия в предходното Народно събрание два пъти гласоподава срещу двата плана, които станаха известни като законопроектите „ Кунева “. Ако е имало воля още тогава ние можехме да изработим един закон, който към този момент щеше да дава своите резултати. Това не се случи, защото главно възраженията и причините идваха от тогавашната и днешна съпротива в лицето на Българска социалистическа партия. Що се отнася до мненията на госпожа Нинова какво са споделили между тях президентът и министър председателят, аз не смятам че е правилно човек, който не е участвал на тази среща да разяснява какво и по какъв начин и дали въобще нещо е дочул от тази среща. Аз смятам, че тук се прави един опит за опълчване на институциите, което не работи в полза на държавността и приканвам управлението на ПГ на ГЕРБ да не се поддават на сходни внушения, да не се стига до нападки и несъгласия, защото това опълчване не работи в полза на амбициозната цел и задания, които си слага държавното управление “.

„ Всички парламентарни групи са поканени на заключителното разискване на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество на 1 септември. В една работна, диалогична среда ще бъдат чути всички отзиви, с цел да стигнем до финалните текстове на законопроекта. През септември от държавното управление ще бъде импортиран за гласоподаване. Ангажиментът на държавното управление е до края на календарната година 2017 година България да има признат Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, защото единствено наказателната част за гонене на корупцията и приемане на отмъщение на наказаните лица, посредством наказванията планувани в Наказателен кодекс не дава отговор на въпроса какво се случва с имуществото и обогатяването на тези лица от корупционни практики “, разясни Цецка Цачева.

Тя още веднъж подчертава, че ще бъдат чути всички отзиви по законопроекта, само че когато те са аргументирани, а не посредством мятане в общественото пространство на обвинявания и то от хора, които са спънка досега за неналичието на подобен закон в нашето обективно право. Ние ще се противопоставим на реанимирането на отхвърлени от действителността и западните ни сътрудници практики, които бяха присъщи по времето на Орешарски практики, тъй като всички знаем какъв брой просъществува този кабинет и жителите бяха главната движеща мощ за неговия къс мандат.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР