Законопроектът, който сме подготвили, дава възможност на абсолютно всички хора

...
Законопроектът, който сме подготвили, дава възможност на абсолютно всички хора
Коментари Харесай

Манолова: Нашият законопроект дава възможност на нуждаещите се

Законопроектът, който сме подготвили, дава опция на безусловно всички хора с увреждания да изискат персонална помощ. Това разгласи пред БНР омбудсманът Мая Манолова във връзка квалифицирания от нея законопроект за персоналната помощ, обвързван и с митингите от седмици на родители на деца с увреждания пред Народното събрание.

"Всъщност приемането на персонална помощ не е решение на всички проблеми на хората с увреждания, само че на процедура е ключът към решаването им и към практикуване на техните права, тъй като това е средството, инструментът, механизмът, посредством който хората с уреждания имат достъп до дневни центрове, до обучение, до трудова претовареност, до рехабилитация, до живот в общността да осъществят своето право на избор и да могат сами да ръководят живота си, когато в действителност има правилник, който да им обезпечи персонална помощ. Това е извънредно значим план ", разяснява Манолова.

"В момента асистентските услуги се дават на планов принцип, на програмен принцип и въпреки за тях да се дават 169 милиона лв. годишно, действително достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, т.е. асистентската услуга, която осъществя персонална помощ стига единствено до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лв. за непозната помощ ежемесечно, която на процедура не може да им обезпечи нищо. С 90 лв. какво можеш да си осигуриш като персонален помощник или като поддръжка за помощ? Всъщност в този момент обстановката е дискриминационна и дава опция единствено на 11 158 души да употребяват такива услуги и то според от средствата. В община Бургас им се дават единствено по два часа на ден, без значение че някои от тях имат доста по-големи потребности. Всъщност планът, който предлагаме, ще даде опция на всички хора с увреждания да аплайват. Финансовите планове са направени върху това 77 000 души да получат непозната помощ, тъй като такава е действителната обстановка сега. Толкова са хората, които с изключение на съответния % нетрудоспособност, им е обещано и право за непозната помощ ", разясни тя.

Манолова добави още, че препоръчаните от ГЕРБ незабавни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания връщат процеса с 20 години обратно:

"В този план се връща правилото за разпределяне на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се счита, е обезпеченият най-малък приход, който е в размер на 75 лв.. Изобщо доста обезкуражаващи дейности на фона на митинга на майките и на тяхното очакване да се стартира с действителна промяна в системата ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР