Законопроектът, който ще направи това възможно, ще бъде представен пред

...
Законопроектът, който ще направи това възможно, ще бъде представен пред
Коментари Харесай

Макрон обеща догодина да впише правото на жените на аборт в Конституцията

Законопроектът, който ще направи това допустимо, ще бъде показан пред кабинета му до края на тази година, тъй че " през 2024 година свободата на дамите да вършат аборт ще бъде необратима, съобщи Макрон в обществената платформа " Екс ", до неотдавна " Туитър ".

Абортът във Франция е декриминализиран по силата на закон от 1975 година, само че в Конституцията няма нищо, което да подсигурява правото на аборт, прибавя Българска телеграфна агенция.

Именно ограничението на правото на аборт в Съединените щати, откакто предходната година Върховният съд на Съединени американски щати анулира 50-годишно решение и лиши конституционната отбрана на абортите от дамите, тласна Франция по пътя към безусловното гарантиране на тези права.

Макрон, който през март отдаде респект на защитничката на правата на дамите Жизел Халими, съобщи, че желае да промени Конституцията, с цел да " запази свободата на дамите да вършат аборт, с цел да подсигурява тържествено, че нищо не може да спре или анулира това, което ще бъде необратимо ".

Въвеждането на промени в Конституцията е трудоемък развой, само че държавното управление откри къс път, с цел да избегне провеждането на референдум по този въпрос. Представяйки собствен личен законопроект, а не подобен, който произлиза от средите на законодателите, Макрон може да свика специфичен " конгрес " на двете камари на Народното събрание, който би трябвало да одобри поправката с болшинство от три пети - нещо, което наподобява изцяло осъществимо. Подобни конгреси се организират в Версайския замък, отбелязва АП.

Текстът на законопроекта, който да сдобри всички страни, се приготвя от месеци. Президентът съобщи, че тази седмица той ще бъде изпратен на Държавния съвет, най-висшия административен орган на Франция, което е нужна стъпка. След това той ще бъде показан на кабинета до края на годината.

От кабинета на Макрон оповестиха, че член 34 от Френската конституция ще бъде променен, с цел да се включи, че " законът дефинира изискванията, при които се упражнява свободата на дамите да прибягват до аборт, която е обезпечена ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР